Home Uncategorized OVI UOBIČAJENI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK JAJNIKA: Ako osjetite ove tegobe, odmah...

OVI UOBIČAJENI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK JAJNIKA: Ako osjetite ove tegobe, odmah se javite ljekaru

616
0
Advertisements

Ovo nije najčešći ali jeste najsmrtonosniji ginekološki kancer na svijetu

Za izlečenje bilo koje bolesti, presudno je da se na vrijeme javimo ljekaru i da ne zanemarujemo bolove i čudne simptome, jer naše tijelo nam šalje uvijek upozorenje na vrijeme.

Ljekari iz Nacionalnog servisa za zdravlje u Velikoj Britaniji upozoravaju da se ljudi koji su oboljeli od tumora često kasno jave doktoru jer simptomi nisu uvijek jasno izraženi, ali se često ponavljaju i vrlo je važno obratiti pažnju na to koliko god da vam se čini da je nebitno.

Uzroci:

Advertisements

godine života – rizik se povećava sa godinama i najveći je poslije 50. godine,

ishrana – gojaznost povećava rizik,

genetika- u porodici je već bilo slučajeva oboljelih od ove vrste karcinoma

Simptomi:

Nadutost često može biti jedan od jasnih pokazatelja raka jajnika,takođe i  bol u donjem dijelu stomaka, leđa, zatvor i nadimanje. Ovo su sve uobičajne tegobe koje vas mogu zadesiti, ali suština prepoznavanja je u njihovom ponavljanju. Uz sve simptome ide i osjećaj ogromne slabosti i malaksalosti.

Rano otkrivanje raka jajnika je najvažnije, jer su rezultati liječenja najbolji u ranom stadijumu bolesti. Redovni ginekološki pregledi su od velikog značaja i važnosti.

Novi.ba/Alo.rs

Povezano:  LJUSKU OD JAJETA SKUHAJTE PA OD NJE NAPRAVITE PRAH: Svake sedmice pojedite jednu kašiku, preporodit će se (RECEPT)