Home Svaštara OVO JE najrasprostranjenije žensko ime u SVIJETU: U 15. vijeku je bilo...

OVO JE najrasprostranjenije žensko ime u SVIJETU: U 15. vijeku je bilo ZABRANJENO

150
Advertisements

María je tokom celog 20. veka najučestalije špansko žensko ime – skoro 30 odsto Španjolki zove se Maria. Marija je u raznim varijantama najrasprostranjenije žensko ime na svetu.

Kao ime Isusove majke, ime Marija simbolizuje čistu i duboku ljubav. U izvornom hebrejskom jeziku ime glasi Mirjam, a naš je oblik Marija prema latinskom Maria.

Samo značenje imena Marija nije sigurno razjašnjeno. Po novijem tumačenju ime je izvedeno od egipatskog “mry” što znači “voljena”, odnosno “od Boga voljena”.

Po starijim tumačenjima ime je nastalo od hebrejskog “mir” (gorko) i “jam” (more) pa bi značenje bilo “gorčina mora”. Prema tumačenju Eusebija iz Cezareje ime nosi značenje “kapljica mora” izvedeno od hebrejskog “mar” (kapljica) i “jam” (more).

Advertisements

Zbog velikog poštovanja Bogorodice, u katoličkim zemljama je do 15. veka ime Marija bilo zabranjeno da se koristi kao krsno ime. U doba reformacije, katolici su sve više birali ime Marija kao simbol.

Ime Marija zastupljeno je u svim zemljama Evrope, Sjeverne i Južne Amerike i u delovima Azije. Posebne u Španiji i u latinskom delu Amerike ističe se bogat repertoar ženskih imena inspirisanih kultom Isusove majke. Iz toga su nastala i tzv. “marijanska imena”.

María je tokom celog 20. veka najučestalije špansko žensko ime – skoro 30 odsto Španjolki zove se Maria. Marija se često pojavljuje i u sklopu s drugim imenima: Anna Maria, Maria Magdalena i slično.

Drugi oblici imena Marija su Marijela, Marijeta, Mari(j)ola, Marika, Maruša, Maša, Mi(j)a, Ri(j)a, Majda, Mara, Mare, Marica, Marta, Mina, itd.

Prenosi: espreso

Povezano:  STARINSKI RECEPT ZA PITU SA JABUKAMA: Dodajte 1 SASTOJAK i nikad neće biti gnjecava
Previous articleDOKTOR SOLAKOVIĆ IMA LIJEK ZA KARCINOM: NEĆEŠ BOLAN DALEKO DOGURATI AKO JEDEŠ MESO, ĆEVAPE, PITE
Next articlePoznati naučnik otkrio recept za najjači lijek: SAMO ČETIRI KAŠIKE DNEVNO I RAK NESTAJE…