Home Uncategorized Ovo je prvi znak da se u stomaku razvija tumor: Signal koji...

Ovo je prvi znak da se u stomaku razvija tumor: Signal koji vas može spasiti, ako primijetite odmah doktoru

881
0
Advertisements

Dugotrajna infekcija bakterijom H. pylori koja živi na sluznici želuca jedan je od primarnih uzročnika raka želuca. Rizik za pojavu raka je veći u osoba koje u obitelji imaju ili su imali oboljelog rođaka, uz neke rijetke genetske poremećaje koji povećavaju rizik pojave raka želuca.

k3

Rak stomaka predstavlja razvoj tumora u želucu zvog nekontrolisanog rasta ćelija, a evo koji simptomi ukazuju na ovu opasnu bolest.

Istraživanja ističu da rak želuca najčešće dobijaju muškarci stariji od 55 godina, pušači, koji nisu imali dovoljno vlakana u ishrani, često su jeli crveno meso, začinjenu ili slanu hranu. Simptomi koji ukazuju na rak želuca u početnom stadijumu su problemi sa probavom, nadutost i gasovi, gorušica, brz osjećaj sitosti tokom jela, mučnina, bol u stomaku, dijareja i povraćanje.

Advertisements

k2

Kada bolest napreduje, javljaju se simptomi poput krvi u stolici ili crna stolica, loš apetit, gubitak kilograma, umor, anemija, žutilo na koži ili u očima.

Kancer želuca je uglavnom izlječiv ako se otkrije na vrijeme, zato doktori apeluju da reagujete na svaki od nabrojenih simptoma.

Zloćudni tumor želuca 

si

Adenokarcinom (u nastavku teksta rak želuca) nastaje u žlijezdanom tkivu želučane sluznice. Iako je njegova pojavnost u zapadnim zemljama u padu, on je još uvijek jedan od najčešćih oblika raka.

Sveukupno petogodišnje preživljenje bolesnika s rakom želuca iznosi oko 30%. Tako nizak postotak uvjetovan je relativno kasnim otkrivanjem u mnogih, nakon što se je rak već proširio i na druge organe. U bolesnika u kojih se tumor nije proširio izvan želuca, petogodišnje preživljenje je oko 65%. Ako su zahvaćena okolna tkiva i lokalni limfni čvorovi preživljenje je 30%, a ako se je prije postavljanja dijagnoze proširio u druge organe i dijelove tijela, petogodišnje preživljenje iznosi 5%. Valja naglasiti da statističke podatke treba tumačiti s oprezom, jer se individualni tijek bolesti može značajno razlikovati.  

Povezano:  5 SIMPTOMA RAKA BUBREGA - VAŽNO JE DA IH PREPOZNATE NA VRIJEME: Ako primijetite br.1 ODMAH DOKTORU

Tko obolijeva od raka želuca?

ll

Rizik pojave raka želuca raste sa životnom dobi; uglavnom su to osobe starije od 55 godina. Muškarci dva puta češće obolijevaju od žena.

Dugotrajna infekcija bakterijom H. pylori koja živi na sluznici želuca jedan je od primarnih uzročnika raka želuca. Rizik za pojavu raka je veći u osoba koje u obitelji imaju ili su imali oboljelog rođaka, uz neke rijetke genetske poremećaje koji povećavaju rizik pojave raka želuca.

Prehrana s puno soli, što uključuje sušenu, dimljenu i usoljenu hranu, prethodno kirurško liječenje (resekcija želuca), pušenje i ekscesivno pijenje alkohola također povećavaju rizik za rak želuca.

Simptomi i dijagnoza raka želuca

Simptomi su u ranoj fazi bolesti uglavnom odsutni. Njenim napredovanjem mogu se javiti nelagoda i bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, gubitak teka, brza sitost, povraćanje krvi ili pojava crne stolice, neobjašnjivi gubitak tjelesne težine.  

U dijagnostici prva je pretraga gastroskopija sa bipsijom. Kod procjene proširenosti bolesti koristi se ultrazvuk, kompjuterizirana tomografija, ponekad u kombinaciji s pozitronskom emisijskom tomografijom, magnetna rezonancija i nešto rijeđe laparoskopija – uvođenje mini kamere u trbušnu šupljinu.

Ta je procjena važna u odabiru načina liječenja, a temelji se na procjeni je li tumor prodro kroz stijenku želuca, zahvaćenosti limfnih čvorova i pojavi metastaza u udaljenim organima.

Liječenje raka želuca

U fazi kad je tumor unutar stijenke želuca primjenjuje se kirurško liječenje tj. odstranjenje većeg dijela želuca ili čitavog želuca s okolnim limfnim čvorovima. U bolesnika u kojih je tumor prodro kroz stijenku u okolno tkivo te zahvatio obližnje limfne čvorove, uz kirurško liječenje obvezno se provodi kemo i radioterapija (zračenje). U onih u kojih bolest zahvaća okolne organe ili se je u njih proširila u vidu metastaza, primjenjuje se kemo i radioterapija s ciljem produljenja bolesnikova života, jer izliječenje nažalost nije moguće. Tzv. ciljana terapija kojom bi se novim lijekovima učinkovitije djelovalo na rak želuca, nažalost, do sada nije dala značajnijeg rezultata.

Povezano:  BROKULA SPRIJEČAVA RAK ŽELUCA: Ali morate je jesti SVAKI DAN NA OVAJ NAČIN