Home Zdravlje OVO SU NAJRANIJI ZNAKOVI KARCINOMA MOZGA: Dr Danica Grujičić upozorava – “Kad...

OVO SU NAJRANIJI ZNAKOVI KARCINOMA MOZGA: Dr Danica Grujičić upozorava – “Kad tumor pritiska dio mozga dolazi do…”

1335
Advertisements

Gostujući u jutarnjem programu Prva TV, prof. dr neurohirurg Danica Grujičić govorila je, između ostalog, i kako možete da proznate tumor na mozgu kod bliskih osoba koje dobro poznajete

Tumor mozga je dijagnoza koja izazove ogromne promjene u raspoloženju i ponašanju pacijenta, ali manje je poznato da se i prije dijagnoze oboljeli može izmjenjeno ponašati.

Upravo na njih je ukazala i dr Danica Grujičić, navodeći kad treba da se uradi dijagnostika iako se drugi simptomi opasne bolesti nisu ispoljili. “Simptom tumora mozga mogu biti fine psihičke promjene”, kazala je doktorka za TV Prvu.

“Kad, na primjer, osoba počne da priča viceve koji nisu karakteristični za nju ili da ispoljava ponašanje ili osobine koje nisu do tada bile karakteristične za nju, to su prvi simptomi koji se često zanemare. Obično se promene objasne nekim drugim razlozima, jer je možda neko imao smrtni slučaj, ili se posvađao sa suprugom.”

Advertisements

Do promjene u ponašanju dolazi, uglavnom, zbog toga što tumor pritiska određeni dio mozga ili izaziva njegovo oticanje. Takođe, utiče i na hipofizu koja djeluje na raspoloženje, izazivajući manjak ili višak hormona. Promene u ponašanju mogu da variraju po tipu i jačini – od blage melanholije, preko apatije pa sve do agresivnosti.

Nakon postavljanja dijagnoze tumora na mozgu, pacijent može biti psihički još nestabilniji. Slične efekte može da ima i hemioterapija, kao i druge vrste liječenja.

Svakako, nije svaka promena ponašanja simptom tumora mozga. Stres, umor, hormonalna neravnoteža takođe dovode do promena, a ne treba isključiti ni mogućnost ozbiljnih mentalnih poremećaja kao što su anksioznost, demencija ili šizofrenija.

 

Povezano:  OVA BILJKA JE ČUDO: Pomaže kod psorijaze, proširenih vena, reume i artritisa, gihta i mnogih tegoba, a evo kako se koristi
Previous articleOPREZNO – AKO NA FARBI ZA JAJA VIDITE OVU OZNAKU ODMAH JE BACITE: Opasno je i štetno za ljudski organizam!
Next articleOtiču vam noge i ZADRŽAVATE vodu u tijelu: Ove stvari bi trebalo momentalno da uradite, a jedno VOĆE može posebno da vam POMOGNE!