Home Zdravlje POČINJE SVRABOM ISPOD PAZUHA, A ONDA POSTAJE SVE GORE: Simptomi bolesti javljaju...

POČINJE SVRABOM ISPOD PAZUHA, A ONDA POSTAJE SVE GORE: Simptomi bolesti javljaju se na koži, odmah provjerite ova mjesta

1205
Advertisements

Hidradentis supurativa je kožna bolest koja se vrlo često pogrešno, ili prekasno, dijagnostikuje.

U pitanju je bolest kože koja izaziva osip, kao i “tačke” po tijelu koje mogu da ispuštaju gnoj. Pacijenti ih najčešće imaju po preponama, pazusima, zadnjici ili grudima, a mogu biti vrlo neprijatne i bolne.

U pitanju je relativno rijetka bolest, ali može da ima pogubno dejstvo na kvalitet života pacijenta. Promjene na koži su bolne, izazivaju tegobe i pacijenti se često stide da pokažu kožu zbog čega se povlače u sebe. Ako se ne tretira, bolest izaziva sve više ovih izbočina koje vremenom utiču i na pokretljivost tela.

Pacijenti koji imaju bolest hidradentis supurativa često imaju depresiju i anksioznost kao prateće probleme, a ljekari kažu da je to dijelom zbog toga što ne potraže pomoć, stideći se da nekome pokažu promjene na koži.

Advertisements

U sveijtu samo jedan do četiri odsto populacije ima HS, što znači da ne umiju ni svi ljekari da je prepoznaju iz prve, jer se u karijeri vjerovatno nisu sreli sa mnogo slučajeva. Počinje u pubertetu, i najčešće pogađa pušače, gojazne, i žene više nego muškarce.

Simptomi HS-a su izbočine veličine graška ili čak klikera koje se pojavljuju ispod pazuha, na zadnjici, grudima ili preponama, i vremenom ih je sve više i “spajaju” se u jednu veliku izraslinu. Pacijenti često osjećaju i svrab u ovim predjelima, ili primjećuju crvenilo i osjetljivost kože.

Dobra vijest je da se, kada se prepozna na vrijeme, može tretirati antibioticima, hormonima, steroidima i mastima kako bi se tegobe ublažile.

(MONDO)

Povezano:  KAKO DA JAJA BUDU INTENZIVNO CRVENE BOJE: Bez kapi hemije, a potrebne su samo 2 namirnice koje sve domaćice imaju
Previous articleTIHI UBICA U VAŠEM DOMU: Ovo ako imate kod kuće odmah izbacite jer može prouzrokovati karcinom!
Next articleODU U CRNU GORU I TURSKU, PA DOBIJU STRAŠNU DIJAREJU I BOLOVE! Ljekar objasnio koja HRANA je problem, svi je obožavaju