Home Uncategorized POJAVILA VAM SE BIJELA FLEKA NA NOKTIMA – NIJE BEZAZLENO: Ako primijetite...

POJAVILA VAM SE BIJELA FLEKA NA NOKTIMA – NIJE BEZAZLENO: Ako primijetite ovo ODMAH DOKTORU

84
Advertisements

Ukoliko se osim bijelih fleka na noktima jave i simptomi poput kratkog daha, bola u grudima i natečenih zglobovi, obratite se ljekaru

Dr Spenser Krol, dermatolog, navodi kako da je izuzetno važno da ljekar prilikom pregleda pogleda i kako izgledaju nokti pacijenta. Ukoliko se primijeti pojava bijelih fleka na noktima, bilo bi dobro uraditi detaljnije analize.

Leukonihija je naziv za pojavu bijelih fleka i linija na noktima, a može se raditi o bezopasnoj promjeni ili o jako opasnoj bolesti.

Evo što sve može biti uzrok ove pojave:

Advertisements

TRAUMA NOKTA

Ako ste udarili noktom o nešto tvrdo, mogu se razviti bijele mrlje na noktu, a ponekad je potrebno malo više vremena da promjena nestane. Ipak, ako vam se čini da predugo ne prolazi, obratite se ljekaru.

GLJIVICE

Gljivična infekcija noktiju spada među dugotrajnije i upornije infekcije, a karakteriše ju promena boje nokta (koji postaje bjeličasta, žućkast ili smećkast).

MANJAK VITAMINA I MINERALA

Manjak vitamina D, kalcijuma i cinka može uzrokovati ovaj problem, a kako se posljednjih godina sve češće pacijenti javljaju s manjkom vitamina i minerala u organizmu, on savjetuje da se uradi kontrola krvne slike prije svega kako bi se utvrdilo da li je to glavni problem, ili ipak nešto ozbiljnije.

Osim ovih bezopasnijih stanja, promjena na noktima može da ukazuje i na neke teže komplikacije, kao što su:

Rijetko, ali bijele mrlje na noktu mogu biti simptom nekog ozbiljnijeg stanja, poput autoimunih bolesti, bolesti srca ili bubrega. Dr. Krol savjetuje da dobro posmatrate stanje orgnizma i koliko su dugo fleke prisutne.

Ukoliko se pored njih jave i simptomi poput kratkoće daha, bola u grudima i natečenih zglobovi, obratite se ljekaru.

Povezano:  10 RAZLOGA ZAŠTO MOŽETE, PA ČAK I TREBATE PITI PIVO
Previous articleOPREZ, PREVARANT HARA VRAČAROM: Baka otišla da mu donese čašu vode, on je opljačkao! Predstavlja se kao opštinski službenik
Next articleZOVU GA “UBICA OTROVA”: Čuveni travar tvrdi da je ova biljka dar prirode jer čisti krvne sudove, želudac, štiti srce, a evo gdje je možete naći