Home Zdravlje POJAVILE SU VAM SE BIJELE LINIJE NA NOKTIMA: Obratite pažnju, ako nokat...

POJAVILE SU VAM SE BIJELE LINIJE NA NOKTIMA: Obratite pažnju, ako nokat krene da se mijenja – NIJE DOBRO

942
Advertisements

Mnogo puta smo imali priliku da čujemo da bijele linije na noktima mogu da budu znak zdravstvenog problema.

Stručnjaci kažu da su abnormalnosti na noktima i na rukama ili nogama uglavnom indikatori nekih sitnih povreda, koje nesvjesno učinimo tokom dana. Ponekad mogu biti i pokazatelji nedostatka nekih vitamina, ali to nije uvijek slučaj.  

Trebalo bi da obratite pažnju ako su vam nokti promjenili boju, teksturu, oblik ili debljinu, a ne znate zašto. Bijele mrlje ili pruge su normalne i nema razloga za brigu. Paralelne bijele linije koje se protežu skroz preko noktiju znak su niskog nivoa proteina u krvi. Nedostaci koji se najčešće povezuju sa ovim problemom su nedostatak cinka i kalcijuma.

Kada je bijela tačka ili linija uzrokovana oštećenjem nokta, stanje je poznato kao leukonihija. Kod leukonihije, bijele oblasti ostaju nepromjenjene kada se na njih vrši pritisak. Ove oblasti će rasti kao i sam nokat.

Advertisements

Sami nokti su napravljeni od keratina. Ovo je ista supstanca koju vaše tijelo koristi za stvaranje kose i gornjeg sloja vaše kože. Imali ste nokte na rukama i nogama prije nego što ste rođeni.

Povezano:  Baka (85) svaki dan jede 2 kašike ove smjese: Nikad nije imala visok pritisak i holesterol! (RECEPT)
Previous articlePOPIJTE OVO PRIJE SPAVANJA I SVE ŠTO STE JELI U TOKU DANA ĆE SE ISTOPITI PREKO NOĆI! Vjerujte nam – djeluje 100%!
Next articleRASTE KAO KOROV, A NISTE NI SVJESNI ŠTA SVE LIJEČI: Koristi se i kao protivotrov za ujed zmije, a evo na koji način