Home Zdravlje POJEDETE LI JAJE AKO ŽUMANCE POZELENI? Mnogi hoće da ga bace, a...

POJEDETE LI JAJE AKO ŽUMANCE POZELENI? Mnogi hoće da ga bace, a evo da li je bezbjedno ako je unutra primilo boju

1824
Advertisements

Uskrs je definitivno dan kada pojedete jaja i više od onoga što ste zamislili. Sigurno vam se nekad desilo da ste ga oljuštili, primijetili da je bjelance poprimilo boju ofarbanog jajeta, kao i da je žumance pozelenilo.

Tada mnogi razmišljaju da li da ga pojedu ili bace, ali da li ste se ikad zapitali šta se zapravo desi kada žumance pozeleni?

Žumanca su bogata holesterolom, što će mnoge osobe koje paze na svoju ishranu i zdravlje, navesti da više konzumiraju bjelance nego žumance. Ipak, kada uklonite žumance, gubite mnogo vitamina poput A, D, E, K, kao i DHA.

Zeleni prsten, koji se javlja oko tvrdo kuvanog žumanceta nastaje kada vodonik iz belanceta dođe u kontakt sa sumporom iz žumanceta. To se najčešće dešava kada se jaje kuha predugo ili kada voda sadrži više gvožđa, što objašnjava zbog čega se zelena skrama ne pojavljuje na svim jajima, već samo ponekad.

Advertisements

Iako vam takvo jaje možda stvara nedoumicu, zapravo je bezbjedno pojesti ga.

(MONDO)

Povezano:  CIMET I ZELENI ČAJ: Napitak za mršavljenje izazvao globalno ludilo jer djeluje već nakon 24 sata…
Previous articleSIMPTOMI U MENOPAUZI KOJI PLAŠI ŽENE: Sumnja se na zloćudni kancer, ali po ovome možete da uočite razliku!
Next articleGREŠKA S KAFOM ZBOG KOJE STE CIJELI DAN KAO “PREBIJENI”! Ne ginu vam nervoza, ISCRPLJENOST i glad ako je ovako pijete