Home Zdravlje PREPUNA VITAMINA C, UBLAŽAVA SIMPTOME PREHLADE I GRIPA: Biljka višestruko korisna za...

PREPUNA VITAMINA C, UBLAŽAVA SIMPTOME PREHLADE I GRIPA: Biljka višestruko korisna za zdravlje, ali oprezno s pripremom

416
Advertisements

Ova samonikla biljka koristi se kao pomoć kod brojnih oboljenja.

Ako osjećate da ćete dobiti grip, popijte čaj od osušenih cvjetova zove ili jednostavno pijte domaći sok od zove koji domaćice najčešće pripremaju u maju u junu. Ova biljka čuva pluća, a korisna je i kod astme i upale disajnih puteva, kijavice, gripa ali i kod dijabetesa i svih reumatskih oboljenja.

Cvijet zove pomaže i kod polenskih alergija, ali i kod akni čireva i osipa po koži. Pospješuje i izbacivanje tečnosti iz organizma, pa je čaj od zove dobra pomoć i za mršavljenje. 

Nutricionisti tvrde da sok jeste dobar, ali da je zova, ipak, najkorisnija kada se od nje napravi čaj. Dve kašičice sušenog cvijeta prelije se sa dva decilitra proključale vode i ostavi da stoji 10 minuta. Procedi se i zasladi po želji. Takođe, zbog diuretskog dejstva ne treba pretjerivati sa količinom. Piju se najviše dvije šolje čaja na dan.

Advertisements

Zova sadrži etarsko ulje, u kome se nalaze brojni sastojci važni za zdravlje organizma – flavonoidi, glikozidi, hlorogenska kiselina, sluz, tanini, pektini… Svi dijelovi biljke su bogati mineralima gvožđem, natrijumom, kalijumom i njihovim solima. 

Izvor: Lepa&Srećna

Povezano:  Osjećaji koji doslovno uništavaju tijelo: OVO su 5 najgorih otrova!
Previous articleNISTE NI SVJESNI ŠTA RADITE SVOM TIJELU AKO NE VEČERATE: Svi misle da je to super za mršavljenje, a ne znaju ISTINU
Next articleRADIOLOG DR BOGDANOVIĆ: Naslijeđeni karcinom je MNOGO AGRESIVNIJI! Evo šta da radite u tom slučaju!