Menu Close

PROBLEMI PRI ODLASKU U WC SU SAMO NEKI OD SIMPTOMA: Ako uzimate vitamine, ovo su znaci da prave više štete nego koristi

Vitamin D je važan za očuvanje imuniteta i zdravlja kostiju, ali mnogi uzimaju prevelike doze suplementa koje mogu da izazovu neprijatne prateće efekte. Ovo su signali da uzimate previše vitamina D, neke od njih ne biste povezali sa suplementima!

Često idete u WC

Vitamin D reguliše apsorpciju kalcijuma, ali kada ga uzimamo previše, bubrezi će se boriti da izbace višak zbog čega će se javiti učestalo mokrenje. Previše kalcijuma koji je vitamin D zadržao u organizmu može da izazove i oštećenje srca i kamen u bubregu.

Zbunjeni ste

Još jedan znak prevelike doze vitamina D i kalcijuma u tijelu može da bude i zbunjenost, umor pa čak i depresija. Ako iznenada imate ove simptome, prestanite da uzimate vitamin D.

Bole vas mišići

Slabost, grčevi ili bol u mišićima mogu biti simptomi hiperkalcemije, koja potom izaziva dehidraciju organizma. Zbog toga se javljaju tegobe u mišićima.

Vrti vam se u glavi

Zabrinjavajući simptom prevelike doze vitamina D može da bude i vrtoglavica i padanje, a naročito su u opasnosti stariji ljudi.

Imate zatvor ili mučninu

Česti simptomi kod ljudi koji uzimaju prevelike doze vitamina D su zatvor, mučnina, povraćanje i dehidracija. Tijelo pokušava da se oslobodi viška vitamina i kalcijuma tako što će ih izbaciti na silu.

(MONDO)