Home Uncategorized RAK BUBREGA JE NAJTEŽE OTKRITI, IMA 5 RANIH ZNAKOVA OVE BOLESTI: Obratite...

RAK BUBREGA JE NAJTEŽE OTKRITI, IMA 5 RANIH ZNAKOVA OVE BOLESTI: Obratite pažnju na simptome, MOŽE BITI KASNO

89
Advertisements

Bubrezi filtriraju krv i proizvode mokraću, kojom se štetne materije izlučuju iz organizma, pa je samim tim njihova funkcija vrlo važna za cjelokupno zdravlje. Rak bubrega se sve češće javlja, a simptomi ponekad mogu da budu dobro skirveni. 

Postoji više tipova raka bubrega, a među njima je najčešći karcinom bubrežnih ćelija koji čini oko 85% svih slučajeva.

Faktori rizika: 

Tačan uzrok nastanka karcinoma bubrega nije poznat. Ipak različitim studijama izdvojeni su neki od mogućih faktora rizika. Osobe koje puše, gojazne su i imaju povišen krvni pritisak su u najvećem riziku da obole od raka bubrega, kažu ljekari. Nastanku raka bubrega doprinosi bubrežni kamenci, hronična upala bubrega, ali i izloženost određenim hemijskim supstancama.

Advertisements

Rani rak bubrega često nema nikakvih simptoma ili ih pacijenti zanemraju jer se simptomi mogu pomiješati sa nekim bezazlenijim tegobama. Ukoliko primijeite neki od ovih znakova i ukoliko oni se nestaju nekoliko dana, bilo bi dobro da se javite ljekaru:

Da li je s vašim bubrezima sve u redu? Donosimo pet znakova koje ne biste smjeli ignorirati:

Krv u mokraći

Ovo je, kaže, Kaouk, najčešći simptom uznapredovalog RCC-a. Naime tijekom rane faze bolesti nema nikakvih simptoma. Iako urin obično promijeni boju, ako je došlo do krvarenja, ponekad hematurija (krv u urinu) nije vidljiva golim okom i prisustvo krvi se može vidjeti samo mikroskopskom hematurijom, odnosno laboratorijskim nalazima. Bez obzira da li imate bolove ili ne, ako primijetite krv u mokraći, odite kod liječnika.

Bol u leđima i sa strane

Bol ili pritisak u leđima ili sa strane, također može biti znak, govori doktor. Dodaje da se i ovaj simptom manifestira tek kad je bolest već dosta uznapredovala. Mnogi otkriju da imaju rak tek kad, zbog bolova, odu na CT ili na magnetsku.

Povezano:  SIMPTOM KOJI SE JAVLJA IZNENADA JE PRAVO UPOZORENJE: Infarkt možete prepoznati i mjesec dana prije nego što se dogodi

No, u većini slučajeva, naglašava doktor, bol je nastala zbog nekog drugog problema, a otkriće raka bubrega je slučajna.

794325-bubreg-bubrezi-ls

Hronični umor

Iscrpljenost i kronični umor su, prema American Cancer Society, povezani s rakom bubrega, ali i sa 100 drugih bolesti. Upravo zbog toga što je ovaj simptom tako nespecifičan, ne treba odmah paničariti. Ako kronični umor ne prolazi, posjetite liječnika.

Gubitak kilograma

Bubrezi imaju važnu ulogu u probavi i metabolizmu i ako ne funkcioniraju, može doći do gubitka kilograma i apetita. Ovaj simptom, naglašava Kaouk, nije specifičan za rak bubrega, te ga i autoimune bolesti također mogu uzrokovati. Razgovarajte s liječnikom.

Krv nije dobra

Karcinom bubrega može dovesti do anemije i nejednakosti elektrolita i kalcija, objašnjava doktor.

– Naravno, ovo ne znači da odmah imate rak. No, ako ste anemični, prekontrolirajte i zdravlje svojih bubrega – savjetuje.

Izvor: zivim.gloria.hr

Previous articleASTRO događaj koji nam život dovodi u red: MLAD MESEC u Devici uticaće na SVAKI ZNAK Zodijaka, ali najviše na OVA TRI
Next articleOpozit Marsa i Neptuna do 16. septembra donosi promene: Ova 3 znaka doživeće emotivna razočaranja