Home Zdravlje RUSKI NUTRICIONISTA ANDREJ BOBROVSKI UPOZORAVA: Ova namirnica je OPASNA po organizam ako...

RUSKI NUTRICIONISTA ANDREJ BOBROVSKI UPOZORAVA: Ova namirnica je OPASNA po organizam ako je jedete svaki dan!

244
Advertisements

Sir je zdrav i omiljen proizvod mnogih, koji se konzumira u svakodnevnim obrocima, a posebno je koristan zimi. Ipak, malo ko zna da i on ima negativne strane.

Ruski dijetetičar i nutricionista Andrej Bobrovski otkriva šta će se desiti sa tijelom ukoliko ga jedete svaki dan.

– Postoji mnogo različitih vrsta sireva koje sadrže puno masti i nije poželjno da ih jedete svaki dan – kaže Andrej Bobrovski, profesor medicinskog fakulteta u Sankt Peterburgu.

Previše sira može dovesti do razvoja ateroskleroze (bolesti zapušenih arterija), hipertenzije i drugih kardiovaskularnih bolesti, kao i urolitijaze (pojave kamena u šupljinama uroloških organa), objasnio je on.

Advertisements

Sir nije proizvod za svakodnevnu konzumaciju jer ima dovoljno kalorija, a osim toga, sadrži loše masti i loš holesterol.

Sastav mnogih vrsta sira uključuje veliku količinu soli, koja takođe predstavlja pretnju za tijelo, dodao je on. Ako osoba nije spremna da isključi ovaj proizvod iz svoje svakodnevne ishrane, trebalo bi da ograniči njegovu upotrebu do određene granice.

– U umjerenim količinama, sir je koristan i jača imunitet. On je mlečni proizvod bogat kompletnim proteinima i aminokiselinama. Doprinosi dobrom funkcionisanju celog organizma, a pored toga, sir je vredan izvor kalcijuma i vitamina B. Istovremeno, vitamin B12 koji se nalazi u proizvodu čini ga posebno korisnim zimi -, rekao je nutricionista.

– Sir je izvor vitamina B, posebno B12, a ovo je neka vrsta preteče hormona zadovoljstva, hormona sreće – serotonina. Zimi, kada su duge noći, a kratki dani u januaru i februaru, vitamin B12 se normalizuje. Djeluje kao sredstvo za prevenciju depresije, koja je povezana sa nedostatkom sunčanih dana – rekao je Bobrovski, prenosi Stil.

Povezano:  DODAJTE OVAJ ZAČIN U VODU I ZA 15 DANA SE RIJEŠITE VIŠKA KILOGRAMA: Smrt je za salo i može da se koristi na 3 načina!
Previous articleTIJELO ĆE VAS UPOZORITI SA OVA 4 ČETIRI ZNAKA: Bubrezi su u opasnosti, prepoznajte to na vrijeme!
Next articleSMIRUJE ŽELUDAC, POBOLJŠAVA PROBAVU I UBRZAVA METABOLIZAM: Ovaj napitak je melem za digestivni trakt! (RECEPT)