Home Zdravlje SAVETI NA KOJIMA ĆE BITI ZAHVALNI SVI NOVOPEČENI RODITELJI: Kako pomoći bebi...

SAVETI NA KOJIMA ĆE BITI ZAHVALNI SVI NOVOPEČENI RODITELJI: Kako pomoći bebi kada ima grčeve?

85
Advertisements

Nahranili ste bebu, presvukli, držite je u naručju, ali ona počinje da plače sve jače, lice joj je crveno, a stomačić tvrd. Očigledno je nešto muči. Jedan je od najgorih osećaja je kada držite svoju uplakanu bebu i ništa što uradite je ne može smiriti.

Zašto beba ima grčeve?

Ne postoji jasan odgovor šta tačno izaziva grčeve. Javljaju se zbog bebinog osetljivog želuca, osetljivijeg nervnog sistema koji se lako previše stimuliše, a možda je previše nahranjena ili jednostavno imal gasove. Budući da ne postoji zvanični uzrok grčeva, nema ni univerzalnog rešenja. Važno je napomenuti da nervozna beba nije isto što i beba sa grčevima.

Možda ćete primetiti da beba počinje da plače bez jasnog razloga, jer znate da nije gladna, umorna i ima čistu pelenu, zatim podiže noge i steže pesnice, ima stvrdnut stomak ili može početi da odbacuje bočicu ili bradavicu sa napadima vrištanja. Neretko se dešava da se grčevi javljaju svakog dana u istom vremenskom intervalu i vreme trajanja je slično. I tako dok beba ne napuni 3 meseca.

Na koji način olakšati bol

Kada nastupi faza grčeva i gasova, beba je uznemirena i tada joj je najviše potrebna vaša blizina. Nošenje je tada obavezno. Najviše će joj prijati ako je nosite sa blagim pritiskom na stomačiću. Možete je lagano nasloniti na vaše rame, tako da gleda iza vas, ili je nosite naslonjenu stomakom na vašu podlakticu.

Advertisements

Takođe, dobro je saviti bebine nožice u kolenima, jer se na taj način stvrdnuti stomačić ne opterećuje dodatno. Tokom nošenja, preporučljivo je koristiti topli termofor za bebe. Toplota koju pruža termofor za bebe i blagi pritisak skraćuju vreme trajanja grčeva. Mnogi pedijatri preporučuju i uzimanje probiotika i određenih lekova koji pomažu u varenju.

Povezano:  KAD TELO POČNE DA PROPADA Baka sa pijace dala nam je recept “spasa” od 2 sastojka, koji vraća čelično zdravlje…

Termofor za bebe je obavezna oprema

Bez ove jednostavne spravice olakšavanje grčeva bi sigurno duže trajalo. Samo malo toplote pomaže u smirivanju bolnog stomaka i povećava protok krvi. Takođe vrućina u kombinaciji sa blagim pritiskom stomaka pomaže bebi da se oseti bolje i na sigurnom. Nekada su mame i tate koristile ugrejane tetra pelene kojom bi obmotale stomačić. Termofor za bebe pruža mnogo jednostavniji u brži način umirivanja. Sem toga, termofor za bebe dugo ostaje zagrejan.

Danas postoje termofori veličine bebinog stomačića, koji su ispunjeni određenom smesom koja može da se zagreva. Jednostavno termofor za bebe stavite u šerpicu sa vodom i sačekajte da voda prkuva. Smesa će se pretvoriti u tečnost. Unutar termofora postoji mala pločica i njenim pritiskom, tečnost polako počinje da se zgušnjava i stvrdnjava. Na taj način se temperatura dugo zadržava i može potrajati i do 40ak minuta.

Ono što je važno napomenuti je da grčevi nisu bolest, već su fiziološka stvar kroz koju svaka beba prolazi, neka burnije, neka jednostavnije. Bebi je potreban period privikavanja na mleko, kao i njenom digestivnom traktu. Čak i nekad obični gasovi novorođenčetu mogu biti naporni. Proces privikavanja na mleko obično traje prva tri meseca, a nakon toga se uspostavlja ritam i stvari postaju mnogo lakše.

Previous articleIZVLAČI OTROVE PREKO NOĆI, RUSI OTKRILI SVOJ NAJSTARIJI LIJEK: Koriste ga vijekovima – OVAKO SE PRAVI
Next articleSITNE DLAČICE NESTAJU SA LICA, VIŠE NIKADA NEĆE NARASTI: Skoro svaka žena ima ovaj problem, RECEPT KOJI IH STVARNO UKLANJA