Menu Close

SMANJITE RIZIK OD KARCINOMA MATERICE: 1 simptom ne smijete zanemariti, odmah idite kod ljekara

Obavezno se javite ljekaru ako osetite ovaj simptom koji ukazuje na mogući rak materice!

Karcinom materice nastaje u unutrašnjem sloju materice, endometrijumu, pa se vrlo često zove i karcinom endometrijuma. Postoji i druga vrsta, kao što je uterini sarkom, ali se on javlja daleko rjeđe.

Veoma je važno obratiti pažnju na rane simptome raka materice, jer je on tada često izlečiv, odstranjenjem tog organa. Najčešći simptom je neuobičajeno krvarenje, bilo da se javlja između dvije menstruacije ili, kod žena u menopauzi, kad inače uopšte ne menstruiraju.

I sukrvičast ili vodenast sekret može ukazivati na neophodnost ljekarskog pregleda. Dodatni simptom može biti i bol u predelu pubične kosti, kao i bol tokom se*sualnog odnosa.

Svi ovi simptomi su razlog da se javite ljekaru. Uzroci raka materice nisu poznati, ali se smatra da promene u hormonalnoj ravnoteži mogu biti faktor rizika. Različite bolesti koje povećavaju nivo estrogena mogu da povećaju opasnost od ovog karcinoma. Do neravnoteže hormona dovode, na primjer, sindrom policističnih jajnika, gojaznost i dijabetes.

Zbog ovih rizika, obavezno se konsultujte sa ljekarem u slučaju da je potrebna zamenska hormonska terapija u menopauzi. Treba pažljivo odmjeriti razloge “za” i “protiv”, kao i primijeniti kombinaciju estrogena i progestina da bi se smanjio rizik. Takođe, trudite se da održavate zdravu tjelesnu težinu.

Izvor: Lepa&Srećna