Home Zdravlje SRBI JEDNOM DNEVNO PERU ZUBE, A SAMO 15% NJIH IMA SVOJE: Doktorica...

SRBI JEDNOM DNEVNO PERU ZUBE, A SAMO 15% NJIH IMA SVOJE: Doktorica otkrila gdje griješite – ovako ćete spriječiti NIZ BOLESTI

479
Advertisements

Redovna i pravilna higijena zuba je odraz zdravlja, ali i ljepote. Samo 15 odsto građana Srbije ima sve svoje zube, a 11 odsto nema nijedan prirodan zub. To su najnoviji podaci istraživanja Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Ono što posebno zabrinjava stomatologe, to su podaci da Srbi ne peru redovno zube, a da samo jednom dnevno to čini čak 57 odsto ljudi.

Gostujući u “Jutru” na Prvoj, doktorka Ivana Radović, profesorka na Stomatološkom fakultetu, otkriva da neredovno pranje zuba može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

“Objašnjenje za takve podatke nije tako jednostavno naći. Vjerovatno se krije u nedovoljnoj obavještenosti, usredsređenosti na druge, životne i egzistencijalne probleme, ali svakako je nešto na čemu se može raditi. Mislim da je taj period, tokom pandemije korone, kada je bilo kompletno onemogućeno dolaženje kod zubara, bio relativno kratak. Naša struka se prilično brzo vratila u punu funkciju. Ljudi koji su prije toga bili redovni, nastavili su sa dolaženjem, a oni koji nisu, svakako ne dolaze i dalje”, rekla je doktorka i dodala:

Advertisements

Kada neko ne pere zube bar jednom dnevno, otvara vrata za čitav niz problema. Higijena je važna iz mnogo razloga. Zdravlje zuba utiče na naš sopstveni doživljaj ličnosti, na estetiku, na kvalitet života, kvalitet ishrane, kvalitet govora, jer govor se u djetinjstvu razvija zahvaljujući zubima. Treba imati u vidu da je stomatologija zaista napredovala i da može da pruži bezbroj rekšenja za mnogo toga. Kada se rješenje pruži, može da traje godinama, ali isključivo sa pravilnom higijenom”, ističe ona.

Šta je potrebno za zdrave zube?

“Dobra, kvalitetna i redovna higijena i adekvatna ishrana bez mnogo šećera. Najvažnije je ujutru i uveče prati zube, četkica treba da bude mekana. Ova rutina treba da počne od nicanja prvog zuba“, otkrila je doktorka, objašnjavajući kako se pravilno peru zubi.

Povezano:  Samo žličica ovog začina na dan topi kilograme!!! UNIŠTAČ GOJAZNOSTI

“Mi smo jdecu učili da se zubi peru kako kiša pada i trava raste. Kako djeca rastu, tehnika bude malo složnija, unose se vibracioni pokreti, vlakna četkice ulaze ispod linije koja je najbliža zubu. Takođe, važno je znati da dijete ne može samo da obavi to kako treba, to je roditeljski zadatak, makar do polaska u školu”, ističe dr Radović.

Mluječni zubi zanemareni kod djece

Dr Radović ističe da se mnogi vode teorijom da će mliječni zubi ispasti, pa zbog toga zapuste njihovu higijenu.

“Mliječni zubi se zapostavljaju jer će da ispadnu. Oni treba jedan period života da obavljaju svoju funkciju, u razvoju govora, u ishrani. Brojne studije su pokazale da zdravlje mlečnih zuba utiče na kvalitet života, ali i kasnije na zdravlje stalnih zuba”, rekla je doktorka i otkrila da li trudnice smiju da dolaze kod zubara:

“Trudnice mogu mnogo da urade. Najbolji period je prije trudnoće, ali može jako mnogo da se uradi i tokom trudnoće, saniranje problema, popravljanje. Trudnica mora da svede broj bakterija u ustima na minimum, jer ona kasnije prenosi te bakterije svojoj bebi, koje dovode do karijesa na mliječnim zubima”, rekla je ona.

Previous articleHRANA KOJU BALKANCI OBOŽAVAJU ZA DORUČAK DIŽE HOLESTEROL U NEBESA: Niste ni svjesni koliko ovim uništavate zdravlje
Next articleŽENE UVIJEK ZANEMARUJU OVIH 5 SIMPTOMA KOJI UKAZUJU NA OZBILJNE BOLESTI: Posebnu pažnju obratite na ČETVRTI!