Home Zdravlje ŠTA ĆE SE DESITI U ORGANIZMU AKO JEDETE JAGODE SVAKI DAN: Poslije...

ŠTA ĆE SE DESITI U ORGANIZMU AKO JEDETE JAGODE SVAKI DAN: Poslije ovog ćete dobro razmisliti

234
Advertisements

Mnogima omiljeno voće može da pomogne u prevenciji nekoliko zdravstvenih stanja, ali jagode ipak imaju jedan nedostatak.

Kad su duo hranljive ishrane, jagode mogu da pomognu u prevenciji raznih stanja. Jedno od tih zdravstvenih stanja je dijabetes tipa 2. Istraživanja sugerišu da ovo voće smanjuje povećanje šećera u krvi nakon obroka kod nekih ljudi koji se bore sa gojaznošću ili prekomjernom tjelesnom težinom.

Hranljivi sastojci u jagodama pomažu kod sledećih stanja, prema portalu “Medical News Today”:

Bolesti srca

Advertisements

Jagode mogu da pomognu u zaštiti od srčanih bolesti zbog sadržaja antocijana i kvercetina. Studija iz 2019. godine navodi da antocijanin ima veze s manjim rizikom od srčanih udara. Osim toga, kvercetin ima protivupalna svojstva za koja se smatra da smanjuju rizik od ateroskleroze, prema istraživanju iz 2016. godine.

Kalijum u jagodama takođe podržava zdravlje srca, prema navodima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Moždani udar

Metaanaliza iz 2016. godine analizirala je 11 kliničkih ispitivanja kako bi se procijenila povezanost između unosa flavonoida hranom i moždanog udara, a utvrđen je smanjen rizik.

Visoki krvni pritisak

Kalijum u jagodama mogao bi da bude koristan za osobe s visokim krvnim pritiskom, zbog načina na koji on pomaže da se neutrališu negativni efekti natrijuma u telu, prema izvještaju o istraživanju iz 2018. godine.

Zatvor

Konzumiranje hrane bogate vlaknima, kao što su jagode, pomaže u održavanju redovne probave. Vlakna podstiču kretanje stolice kroz crevni trakt, što pomaže u sprječavanju zatvora.

Rizici i mjere opreza

Nedostatak jagoda jeste taj što mogu da sadrže ostatke pesticida u većim količinama. Svake godine Ekološka radna skupina (EWG) objavljuje listu voća i povrća sa najvišim nivoom ostataka pesticida. Jagode često zauzimaju visoko mjesto na ovoj listi. Imajući to na umu, EWG predlaže kupovinu organskih jagoda kako bi se smanjio rizik od izlaganja pesticidima.

Povezano:  1 SAT HODANJA SVAKI DAN: Evo koliko kilograma ćete smršati nakon pola godine svakodnevnog pešačenja!

Izvor: Lepa&Srećna

Previous articleDOKTOR BRANIMIR NESTOROVIĆ OTKRIO RECEPT ZA DOMAĆU KREMU ZA SUNČANJE: Štiti od UV zraka, evo kako se priprema
Next articleSimbol dobre energije. Ovu biljku treba da ima svaki dom!