Menu Close

Šta činiti ako ste izgubili smisao života – 5 genijalnih savjeta psihologa

U životu svakog čovjeka u nekom trenutku se pojavi praznina. Alice Boyce, psihologinja i pisac, vjeruje da se ove situacije događaju češće nego što mislimo.

Alice Boyce je dobro svjesna ovog stanja i ima nekoliko savjeta šta činiti ako prolazite kroz isto. 1. Ne paničite – sve je to privremeno: Negativne emocije su prirodna reakcija tijela na neku vrstu podražaja. Da, u nekim slučajevima takvo stanje može uzrokovati probleme.

Pogotovo na poslu, kada se ne možete natjerati da obavite uobičajene zadatke ili niste u stanju koncentrisati se na određene stvari. Panika ovdje ipak neće pomoći. Prihvatite gubitak motivacije i želje za životom kao činjenicu i dajte sebi vremena da se oporavite – nekoliko dana ili sedmica.

2. Natjeraj se: Kad se osjećaš prazno pokreni se. Počnite poduzimati i najmanje korake da izađete iz stanja omamljenosti. U početku će se činiti da je sve uzalud, da nema smisla ni u čemu, ne vrijedi pokušavati promijeniti situaciju, ionako neće biti bolje. Ne slušajte ovaj glas, idite naprijed.

3. Riješite se besmislenog “moram”. “Ne želim, ali moram” – to je slogan pod kojim živi gotovo većina ljudi. Kao rezultat, dolazi do potpunog razočaranja i potpunog zapostavljanja života. Radite ono što zaista grije dušu i nadahnjuje. Ozbiljno, neće biti drugog načina za ostvarenje snova i želja.

4. Budite blaži prema ciljevima: U depresivnom stanju teško je koncentrisati se na nešto važno. Ali nemojte odustati očekujući prosvjetljenje i nadahnuće. Radite ono što ne zahtijeva visoku koncentraciju. Ne očekujte previše od sebe, smanjite svoje ciljeve i ostvarujte ih korak po korak.

5. Pokušajte nešto novo. U posebno tmurnim danima možda ne vidite radost u ničemu i sve je besmisleno, ali pokušajte učiniti nešto novo. Možda vam dadne bolji ugao iz kojeg ćete posmatrati stvari.