Home Zdravlje ŠTA RADITE ORGANIZMU AKO POJEDETE SAMO 1 LJUTU PAPRIČICU MJESEČNO: Neće vam...

ŠTA RADITE ORGANIZMU AKO POJEDETE SAMO 1 LJUTU PAPRIČICU MJESEČNO: Neće vam biti svejedno kad vidite

1542
Advertisements

Pomaže kod mršavljenja, a evo u čemu štiti organizam…

Za Hilari Klinton tvrde da gricka ljute papričice “japaleno” baš onako kako drugi uživaju u čipsu od krompira, piše Lepa i Srećna.

Nije to baš ono što savjetuju ljekari, ali novo istraživanje koje je tim sa Univerziteta u Vermontu završio posle 6 godina pokazuje da postoji veza između konzumiranja ljute hrane i stope smrtnosti.

Vjerovali ili ne, studija je pokazala da je samo jedna ljuta papričica mesečno dovoljna da smanji rizik od smrtonosnog srčanog ili moždanog udara za čak 13 odsto!

Advertisements

Šta se zapravo dešava u organizmu kada jedemo ljuto?

Ljuta hrana pomaže pri mršavljenju.

Kapsacain, supstanca koja čini ljute papričice toliko ljutim, doprinosi sposobnosti organizma da pretvara takozvanu “bijelu masnoću” u “smeđu masnoću”. “Smeđa masnoća” je, po objašnjenju istraživača, “pametna masnoća” koja pomaže ljudskom telu da sagorjeva kalorije efikasnije.

Muškarci koji jedu ljutu hranu imaju viši nivo testosterona.

Ovo pokazuju rezultati jedne psihološke studije – nije, dakle, riječ o fiziološkim dokazima već o korelaciji. Takođe, pokazalo se i da sklonost ka kapsacainu ukazuje i na sklonost ka agresiji, rizičnim postupcima, dominantnom držanju.

Kapsacain pomaže u regulisanju nivoa šećera.

Svaki put kad pojedemo hranu koja sadrži ugljene hidrate, naš nivo šećera u krvi se mijenja. Međutim, dodavanje ljute papričice u jelo sprječava skok šećera u krvi pri obroku, pokazalo je jedno istraživanje nutricionista prije desetak godina. Ovo se pokazalo naročito delotvornim kod pacijenata oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Povezano:  PROBUDITE SE SA POLA KILOGRAMA MANJE: Napravite napitak koji uklanja masti preko noći…
Previous articleUVIJEK SAM UŽASNO UMORNA KAD DOĐEM S POSLA: Tek kad je napunila 40 godina, ovoj ženi su postavili prvu dijagnozu
Next articleNAJBOLJA DIJETA NA SVIJETU 4 GODINE ZA REDOM: Za mjesec dana 10 kg manje!