Home Zdravlje ŠTA ZNAČI AKO JEZIK IMA BRAZDE? Dvije promjene otkrivaju u kom je...

ŠTA ZNAČI AKO JEZIK IMA BRAZDE? Dvije promjene otkrivaju u kom je stanju tijelo i da li vam PRIJETE BOLESTI

1064
Advertisements

Vjerovatno se svima nama desilo da osjetimo neopisiv bol koji se javlja kada se ugrizemo za jezik. Iako je ovaj dio tijela sakriven u usnoj duplji, njegov izgled, kao što su pukotine ili promjena boje, može da ukaže na određene zdravstvene probleme.

Udubljenja na bočnim ivicama nastaju kao rezultat čestog ili konstantnog trenja i pritiska koje koje zubi vrše na jezik. Sa ovim problemom se susreću i ljudi kod kojih je ovaj dio govornog aparata veći od “normalnog”. Za razliku od slučajne povrede, ovi tragovi i neravnine na bočnim ivicama jezika su obično bezbolni, ali crvenilo sluzokože i neprijatan osjećaj ipak signaliziraju da vam je potrebna medicinska pomoć.

Advertisements

Čega sve “izgrižen” jezik može da bude simptom?

1. Infekcija, povreda ili alergija

Lokalna upala je prirodni odgovor tela na infekciju, hroničnu i dugotrajnu oralnu bolest, alergen ili oštećenje tkiva. Pušenje takođe povećava rizik od edema.

2. Hrkanje

Nedostatak kiseonika tokom spavanja nadoknađuje se zadržavanjem tečnosti, što takođe dovodi do otoka u predjelu jezika. Otečen jezik je podložniji povredama koje izazivaju zubi u snoj duplji.

3. Nedostatak vitamina, minerala i vode

Uvećani jezik je rezultat nedostatka vitamina B, gvožđa, niacina, riboflavina, kao i dehidracije organizma.

4. Disfunkcije viličnog zgloba

Nastanak ovog stanja manifestuje se najčešće veoma lošom navikom “škrgutanja” zuba i može da bude simptom i nekog drugog stanja.

5. Određene bolesti

Natečenost i “neravnine” na jeziku često se javljaju kod Daunovog i Apertovog sindroma, hipotireoze, sarkoidoze, amiloidoze, tuberkuloze, multiplog mijeloma, lipoidne proteinoze, neurofibromatoze itd.

Šta učiniti da se stanje ublaži?

Ako je “izgrižen” jezik rezultat loše navike da navike, nesmotrenosti i nepažnje, jednostavno treba da povedete računa da izbjegavate ovo “grickanje”. Vremenom će i promjene u izgledu  nestati.

Povezano:  Uzmite prije spavanja i ujutro ćete imati obnovljeno 80% svog vida…

U nekim slučajevima ova pojava je uzrokovana nepravilnom ishranom i tu je potrebno korigovati jelovnik. Obogatite ga hranom koja sadrži vitamin B12 i gvožđe. Takođe je korisno povećati unos mahunarki, korenastog povrća (šargarepa, celer, paškanat, cvekla), žitarica.

U slučaju da je “izgrižen” jezik simptom neke bolesti, neophodno je uspostaviti tačnu dijagnozu i potom pristupiti liečenju tog oboljenja.

MONDO

Previous articleSAGORJEVA MASTI PREKO NOĆI: Čaša ovog napitka prije spavanja čini čuda (RECEPT)
Next articleNISTE NI SVJESNI ŠTA RADITE SVOM TIJELU AKO NE VEČERATE: Svi misle da je to super za mršavljenje, a ne znaju ISTINU