Menu Close

STARI NARODNI RECEPT OD KOJEG ĆETE PUCATI OD ZDRAVLJA: PRIPREMITE BIJELI LUK BAŠ OVAKO I JEDITE PO ČEN SVAKOG DANA! JAČA IMUNITET, I ŠTITI OD MNOGIH BOLESTI

Bijeli luk je jedna od najzdravijih namirnica, i širom svijeta se koristi ne samo kao ukusan dodatak jelima, već i kao lijek i preventiva za mnoge bolesti. Rusi dobro znaju da je bijeli luk blagotvoran za imunitet, a još kada mu se doda jabukovo sirće, dobijamo ukusnu, drugačiju turšiju koja će mjesecima stajati u ostavi i biti nam dostupna za “dozu zdravlja”.

Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka za ovaj tradicionalni ruski recept! Pripremite ga u manjim teglama, i jedite jedan čen dnevno uz obrok. Pročitajte i koje su namirnice zbog kojih Rusi “pucaju” od zdravlja!

Sastojci:

Pet glavica bijelog luka, Pola litra vode, Dva decilitra jabukovog sirćeta, Dvije kašike šećera, Dvije kašike soli.

Priprema:

Bijeli luk oljuštite, napunite sterilisane tegle razdvojenim čenovima, a u šerpi zagrijte vodu, sirće, so i šećer. Pustite da vri desetak minuta, i potom prelijte bijeli luk. Dobro zatvorite tegle, stavite ih na tamno i hladno mjesto i ne otvarajte najmanje nedjelju dana.

Po želji, ovoj turšiji možete dodati i zrna bibera, listove lovora ili mirođiju. Ako primjetite da su čenovi počeli da mijenjaju boju, ne brinite sve dok su tegle uredno sterilisane i zatvorene, to je hemijski proces između bijelog luka i sirćeta, i za nekoliko dana će čenovi ponovo poprimiti normalnu boju.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flickr.com. By sk licencesed under CC BY-ND 2.0

Izvor: novi.ba