Sve više pogađa mlade – PRVI ZNAKOVI DA SE U TIJELU RAZVIJA RAK DEBELOG CRIJEVA: Ako primijetite broj 3 i 4, reagujte iste sekunde!

ZAPRATITE I PODIJELITE

Rak crijeva se donedavno smatrao bolešću starijih ljudi, ali u posljednje vrijeme pogađa sve više mladih. Posljednje istraživanje pokazalo je da su takozvani milenijalci pod povećanim rizikom.

“Čak polovina slučajeva raka creijva može da se spriječi održavanjem normalne telesne težine, zdravom ishranom i fizičkom aktivnošću”, kaže dr Ris.

Profesor je analizirao ljude različitih životnih stilova i prehrambenih navika kako bi utvrdio koji je tip najrizičniji. Evo do kojih zaključaka je došao. Ove osobe su u najvećem riziku:

Gojazni

Procenjuje se da je 13 od 100 karcinoma debelog creva povezano sa prekomernom težinom ili gojaznošću. Verovatno je posledica upale uzrokovane povećanjem tjelesne težine.

Osobe koje konzumiraju alkohol

Čak i mala količina može da prouzrokuje mnoga oboljenja, a između ostalog i rak debelog creva. Lekari kažu, jedna čaša vina je u redu, a sve preko toga je zabranjeno.

Pušači

Jednako štetne kao alkohol su i cigarete. Ako želite da budete zdravi, ovu lošu naviku potpuno iskorenite.

Osobe koje se ne hrane pravilno

Jedete sve što poželite, a niste gojazni. Metabolizam vam odlično radi i čini vam se da nikako ne možete da spadate u rizičnu grupu, međutim grešite. Vrlo je važno šta unosimo u ogranizam. Ishrana bi trebala da se bazira na velikom unosu vlakana i to najmanje 30 grama svaki dan. Smeđi pirinač, orašasti plodovi, semenke, krompir i suve smokve su dobri izvori.

Osobe koje pate od dijabetesa tipa 2

Rizik od raka creva je 22 do 30 odsto veći kod osoba sa dijabetesom tipa 2 – veza je verovatno posledica povećanja težine.

Ovo su prvi simptomi koji mogu da ukazuju da se u telu razvija rak debelog crijeva. Ukoliko primjetite neki od njih, bilo bi dobro da se obratite ljekaru:

1. Neobjašnjivi gubitak težine

Iznenadni gubitak težine je često simptom koji je prisutan kod nekoliko vrsta karcinoma, uključujući i rak debelog crijeva. Nenameran gubitak težine je gubitak od 10 kilograma ili više za šest mjeseci ili manje bez poznavanja uzroka.

2. Umor i slabost

Rastrzanost između posla i ličnih obaveza može uzrokovati osjećaj umora kod svih ljudi. Ako iscrpljenost ne prolazi nakon odmora, može biti riječi o zamoru koji je povezan sa rakom debelog crijeva.

3. Abdominalni grčevi

Bol u stomaku koja ne prolazi danima može biti prvi znak raka.

Rak debelog crokeva može uticati na navike pražnjenja crijeva. Ova promjena u funkcionisanju crijeva može dovesti do grčeva, nadimanja i abdominalnih bolova.

4. Krv u stolici

Znak upozorenja za rak kolona ili rektuma je krv u stolici. Ponekad možete primetiti svetlo crvene mrlje, a naredni put možda neće biti vidljive golim okom. Ozbiljnost simptoma zavisi od napretka i lokacije bolesti.

(Stil.kurir.rs)


ZAPRATITE I PODIJELITE