Home Uncategorized SVI SMO BILI U ZABLUDI DA SE DEBLJAMO OD OVE NAMIRNICE: A...

SVI SMO BILI U ZABLUDI DA SE DEBLJAMO OD OVE NAMIRNICE: A ona zapravo topi kilograme

97
Advertisements

Istraživanje pokazalo…

Čim krenemo da držimo dijetu, gotovo svi mi prvo iz ishrane izbacimo gricklice i to je donekle i dobro. One, poput čipsa i sličnih slanih poslastica, je više nego poželjno staviti na “crnu listu”. Međutim, nipošto ne izbacujete orašaste plodove i suho voće.

Iako smo godinama bili uvjereni da ove namirnice samo pomažu u gomilanju sala, to je daleko od istine, potrvrdilo je istraživanje.

Studija sprovedena od strane međunarodne grupe istraživača i objavljena u Međunarodnom žurnalu javnog zdravlja, pokazala je da oračasti plodovi i suvo voće mogu da spreče nagomilavanje masti na stomaku kod starijih osoba.

Advertisements

Tokom studije je 556 učesnika starosti između 65 i 79 godina konzumiralo 30 grama dnevno orašastih plodova ili suvog voća, najmanje tri dana u nedelji.

Na kraju studije su naučnici primetili da oni koji nisu jeli preporučenu količinu ovh namirnica imaju “19 osto veću stopu abdominalne gojaznosti”.

“Uzbudljivo je vidjeti da je sve više istraživanja koja pokazuju kako zdrave masti i voće mogu da pomogu u održavanju zdrave tjelesne težine, posebno jer ljudi koji pokušavaju da smršaju izbegavaju ove namirnice”, kaže nutricionistkinja Gabi Vaka-Flores.

orasi-kostunjavo-voce

“Orašasti plodovi imaju dosta kalorija i zdravih, nezasićenih masti” i “imaju ulogu mršavljenju time što pomažu da budete manje gladni tokom dana”, objasnila je nutricionista. Osim toga, ona dodaje da je dokazano da su orašasti plodovi podstakli brže sagorevanje kalorija.

Kada je reč o suvom voću, Vaka-Flores naglašava da su ove namirnice pune hranljivih vlakana, što je važno za mršavljenje jer pomažu da duže budete siti i da brže budete siti, čime ostavljaju manje prostora za nezdravu hranu.

Naravno, to što su neke namirnice dobro za mršavljenje, ne znači da ih treba jesti u neograničenim količinama. Nutricionistkinja kaže da prosečnoj odrasloj osobi dovoljno da unese 28 grama orašastih plodova dnevno, dok bi trebalo da unosi između jedne i dvije šolje voća dnevno, a može i da se kombinuje svježe i suho voće.

Povezano:  AKO HOĆETE DA SMRŠATE PRIJE SPAVANJA OVO URADITE: I gledajte kako se kilogrami tope

(Stil/Mondo)

Previous articleBOLE VAS ZGLOBOVI, SVRBI VAS KOŽA? Ovi simptomi mogu biti znak OZBILJNIH bolesti koje utiču i na srce!
Next articleKURKUMA OPORAVLJA ORGANIZAM, ALI SAMO AKO SE KOMBINUJE S OVIM: Uzima se jedna kašika dnevno (RECEPT)