Home Zdravlje ISPRAVKA Istraživanja obećavaju, ali maslačak ne leči rak

ISPRAVKA Istraživanja obećavaju, ali maslačak ne leči rak

102
Advertisements

Povodom teksta koji se pojavio prvobitno na portalu kurir.stil a preneo ga je i naš portal, o istraživanju u vezi sa maslačkom i tvrdanjama da leči rak, reč je o nedovoljno proverenim informacijama.

Naime, zaista postoje obećavajući rezultati istraživanja koji pokazuju da ekstrakt korena maslačka ubija ćelije raka – ali istraživanja nisu rađena na ljudima, nisu završena i još nema rezultata na osnovu kojih bi mogao da bude proglašen lekom za rak.

Doktorika Karolina Ham primetila je poboljšanje zdravstvenog stanja kod nekoliko pacijenata, koji su pili čaj od maslačka i sa tim zapažanjem upoznala koleginicu biohemičarku doktorku Kjaram Pandei, koja je započela istraživanje. Ispitujući uzorke krvi pacijenata obolelih od leukemije, doktorke su ustanovile da ekstrakt korena maslačka deluje pogubno samo na kancerogene ćelije, za razliku od danas prihvaćenih metoda, hemoterapije i zračenja, koje ubijaju sve ćelije”.

U proteklih osam godina rađeno je nekoliko istraživanja uticaja ekstrakta korena maslačka (EKM), na kancerogene ćelije. Rezultati koji su implicirani u članku odnose se na istraživanje Univerziteta Vindsor u Kanadi, koje je obavljeno na ćelijama raka kože (melanom). Ćelije ljudskog melanoma, uzgojene na laboratorijskim miševima, tretirane su EKM-om, te rezultati zaista jesu pokazali da je došlo do odumiranja tumornih ćelija, pri tom ne oštećujući zdrave ćelije. “Još ne možemo tvrditi ništa”, rekla je doktorka Ham.

Advertisements

“Još smo u veoma ranom stadiju procesa. Imali smo signale koji upućuju na nešto i to je sve”, obrazložila je.

Poslednjih godinu dana Ham radi na studiji gdje 30 pacijenata koristi ekstrakt korena maslačka. Kaže da će trebati da prođe još godina pre nego što budu mogli zabeležiti bilo kakve rezultate.

Povezano:  NEĆETE VJEROVATI: Koliko je zdrav sok od kiselih krastavaca i zašto ga treba piti svaki dan
Previous articleISKLJUČITE IH IZ SVOJE SVAKODNEVICE: Pet opasnih navika štetne su poput pušenja
Next articleJEDNA KAŠIČICA MEDA RAZBLAŽENA U ČAŠI VODE LEČI BRONHITIS, UKLANJA PARAZITE, ELIMINIŠE TOKSINE