Home Uncategorized UZ ROŠTILJ OBAVEZNO JEDITE OVU SALATU, NEUTRALIŠE SVE OPASNO U MESU: Dodajte...

UZ ROŠTILJ OBAVEZNO JEDITE OVU SALATU, NEUTRALIŠE SVE OPASNO U MESU: Dodajte još 3 začina koja štite od bolesti

501
Advertisements

Saznajte koju salatu i začinsko bilje treba da jedete uz roštilj.

Zelene salate, popularno nazvane “zeleniš”, nisu bogate samo antioksidansima. One imaju i jedno veoma važno svojstvo zbog čega se posebno preporučuje da se jedu sa mesom. 

O tome kada je meso kancerogeno, odnosno koja vrsta pripreme ove namirnice povećava rizik od maligniteta, stručnjaci neprestano polemišu. Brojne strudije potvrđuju da je najopasnije ono koje se priprema na roštilju, jer se tada usljed visokih temperatura formiraju opasna jedinjenja po nazivu heterociklični amini (HCAs).

Stručnjaci Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) kažu da roštilj može da poveća rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma (tumora debelog crijeva i rektuma). Smatra se da je to zbog pigmenta koji daje crvenu boju krvi i mesu. Glavna zaštitna supstanca koja se suprotstavlja ovom je još jedan pigment – hlorofil, koji ima zelenu boju, a biljke ga koriste za sintezu kiseonika.

Advertisements

Ovaj efekat gdje zelena salata neutrališe štetnost crvenog mesa poznat je i pod nazivom “zeleno pobeđuje crveno”, a potvrdila je studija naučnika iz Holandije koji su devet godina posmatrali 120 hiljada ljudi.

Peršun, kopar i mirođija su takođe puni hlorofila, njemu duguju boju. Zato je uz konzumaciju bilo kog mesa, bilo da je to roštilj, krmenadle ili pečenje, uvijek dobro jesti i neku vrstu začinskog bilja.

MONDO

Povezano:  DOKTOR MORO JE OVIM IZLIJEČIO VIŠE HILJADA DJECE: Recept za supu koja zaustavlja i najgori oblik dijareje
Previous articleMISTERIOZNA BOLEST JETRE HARA EVROPOM: Pogađa samo decu, lekari su zbunjeni, a ovo su SIMPTOMI
Next articleDA LI VAM TRNU RUKE ILI PRSTI? EVO NA ŠTA VAS UPOZORAVA OVAJ SIMPTOM: Obratite pažnju dok nije kasno