Home Zdravlje VEĆI RIZIK OD KARCINOMA POSLIJE UPALE SLIJEPOG CRIJEVA: Simptomi koje ne smijete...

VEĆI RIZIK OD KARCINOMA POSLIJE UPALE SLIJEPOG CRIJEVA: Simptomi koje ne smijete ignorisati

1314
0
Advertisements

Ako ste imali upalu slijepog crijeva kao dijete, obratite pažnju na pojavu ovih simptoma… rizik od karcinoma je povećan.

Pacijenti koji su imali upalu slijepog crijeva i nije im, tom prilikom, operisano, imaju veći rizik od karcinoma, nalaz je nove studije čije rezultate prenose zapadni mediji. Ona se zasniva na pregledu Američke nacionalne baze podataka o pacijentima, a rizik je povećan kod osoba mlađih od 50 godina.

“Još nemamo dobar odgovor na pitanje zašto dolazi do povećanog broja karcinoma”, kaže dr Mišel Salazar, sa Jejl Univerziteta, koja je vodila istraživanje.

Prije nego što pribjegnu operaciji slijepog crijeva, mnogi lekari će pokušati da pacijentu pomognu lekovima ako je to moguće. Međutim, dr Salazar sada kaže da bi možda oni pacijenti koji su inače zdravi i mlađi, pa mogu da lako izdrže operaciju, ipak radije želeli da im se izvadi slijepo crijevo kako bi smanjili rizik od budućih karcinoma.

Advertisements

  “Ako je pacijent stariji, manji je rizik od karcinoma, jer se ovaj tip raka veoma sporo razvija. Kod njih je rizik od komplikacija operacije slijepog crijeva ipak veći, pa odluku treba donositi kod svakog pacijenta konkretno, u zavisnosti od svih ovih parametara”, kaže dr Salazar.

Simptomi karcinoma slijepog crijeva su i njegova upala, kao i nadimanje, bol u stomaku, skupljanje tečnosti u trbušnoj duplji, mučnina, povraćanje i promjene u pražnjenju crijeva.

Izvor: Lepa&Srećna

Povezano:  Svi znamo da je ĐUMBIR ZDRAV – ALI PAZITE: Evo kada ga NE SMIJETE koristiti