Home Zdravlje VOLUMETRIKS DIJETA JE TRENUTNO NAJVEĆI SVJETSKI HIT: Kažu da za 7 dana...

VOLUMETRIKS DIJETA JE TRENUTNO NAJVEĆI SVJETSKI HIT: Kažu da za 7 dana topi i do 3 kg sala! (JELOVNIK)

367
Advertisements

Volumetriks dijeta je kreirana od strane nutricioniste Barbare Rols, koja zagovara jednostavan način kontrole težine i to bez gladovanja. Napominje da je i redovna fizička aktivnost poželjna kako bi se što prije došlo do rezultata.

Rols ali i oni koji su isprobli ovaj način ishrane kažu da je za nedelju dana moguće skinuti i do 3 kg.

Osnovni principi Volumetriks dijete:

Ideja za ovu dijetu potekla je od činjenice da različite namirnice – različito zadovoljavaju naše potrebe za hranom ali i daju različiti osjećaj „punoće“ želuca tj. sitosti.

Advertisements

To praktično znači da ako se jedu namirnice bogate vodom i dijetnim vlaknima (one same po sebi imaju nisku kalorijsku vrijednost) osjećaćemo se sito i ispunjeno (a zaista će tako i biti).

Dakle, Volumetriks dijeta se oslanja na energetsku vrijednost namirnica i sadržaj vode. Ukoliko u vašu ishranu uvedete ove namirnice „rizikujete“ da izgubite dosta kilograma ali se i oslobodite umora, depresije kao i problema sa šećerom i holesterolom. Dobra vijest je što se ove namirnice mogu jesti u neograničenim količinama u toku dana.

Preporučene namirnice:

voće

povrće

niskomasni mlečni proizvodi

integralne žitarice

pasulji

posno meso

Druga podjela može možda bolje da baci svjetlo na izbor namirnica kod ove dijete:

Prva kategorija:

nemasno mlijeko i niskomasni mliječni proizvodi

voće sa visokim sadržajem vode

povrće sa malom količinom ugljenih hidrata i visokim sadržajem vode

supe od povrća

Druga kategorija:

ostalo voće

povrće

meso sa manje masnoća (riba, piletina)

pahuljice

tjestenine od integralnih žitarica

Treća kategorija:

meso

stari i masni sir

orašasti plodovi i suho voće

jela kao što su: pica, pomfrit, sladoled i domaći niskomasni kolači

Povezano:  ZAŠTO BAGREM ZOVU I KRALJEVO DRVO: Izvrsno liječi reumatske bolove, čir na želucu i gastritis

Četvrta kategorija:

krekeri i slične industrijske grickalice tipa čips, perece i sl.

čokoladni kolači, slatkiši sa puno masnoća i sl.

puter, ulja – generalno masnoće

alkoholna pića, gazirana pića i kupovni sokovi

Dakle, ukoliko jedete namirnice prve kategorije svakoga dana, namirnice Druge svakoga drugog dana a namirnice Treće kategorije jednom u pet dana – na odličnom ste putu da izgubite kilograme i poboljšate zdravlje.

Sigurno se pitate šta je sa četvrtom kategorijom? Pa, nju najbolje da zaboravite – ove namirnice za vas jednostavno ne postoje.

Preporučena su tri glavna obroka i užina, mada u toku celoga dana možete grickati neku voćkicu ili jesti nešto drugo iz Prve kategorije namirnica.

Dr Rols smatra da je trik zdravog mršavljenja upravo upotreba niskokaloričnih namirnica. Samim tim ova dijeta će smanjiti kalorijski unos, i podstiču gubitak težine.

Prednosti Volumetriks dijete:

Volumetriks je dobro istražen i zdrav pristup mršavljenju. Akcenat je na uravnoteženoj ishrani sa dosta voća, povrća, integralnih žitarica i, omogućava da se dijetalci osećaju siti unošenjem manje kalorija, a da gube na težini dok jedu zadovoljavajuće količine namirnica. Dijeta je fleksibilna i lako ju je modifikovati sa različitim sastojcima na osnovu ličnih želja (i mogućnosti). Program takođe naglašava vježbanje kao vitalnu komponentu zdravog mršavljenja. Preporuke su 30 do 60 minuta dnevno fizičkih aktivnosti u toku dana. Dr Rols predlaže evidenciju o tome šta se jede, kao i dnevnik fizičke aktivnosti. Vođenje dnevnika će pomoći dijetalcima da prate njihov napredak i identifikuju sve probleme koji im se mogu pojaviti na putu mršavljenja.

Volumetriks dijeta ne zahteva ni mnogo aktivnosti u kuhinji jer preporučene namirnice nisu komplikovane za spremanje a mnoge od njih se jedu i sirove ili sa minimalnom termičkom obradom.

Povezano:  ŠTITI OD ANEMIJE I LIJEČI UPALE: Ova biljka pomaže kod mnogih simptoma, a ne morate je kupovati - svugdje je oko vas (RECEPT)

(Dijeta.net)

Previous articleAko jedete ovo povrće, vaše telo dobija sve vitamine i minerale!
Next article10 RAZLOGA ZAŠTO MOŽETE, PA ČAK I TREBATE PITI PIVO