Home Zdravlje ZABORAVLJENA BILJKA: Njen plod je prirodni lijek protiv upale krajnika i disajnih...

ZABORAVLJENA BILJKA: Njen plod je prirodni lijek protiv upale krajnika i disajnih tegoba, protiv masnoće u krvi…

67
Advertisements

Protiv prehlade, upale krajnika, disajnih tegoba…

Priroda je omogućila da ova slatka voćka sazrijeva upravo u vrijeme kada se povećava broj respiratornih infekcija. Mušmula ima snažna protivupalna dejstva, a osim za zdravlje disajnih puteva, koristi se i za bolji rad crijeva i uspješno eliminiše nadutost.

Musmule,
Musmule,

Pektin, odnosno dijetalna vlakna iz mušmule mogu da snize nivo masnoća u krvi, kao i da zaustave dijareju. Studije su dokazale efikasnost mušmule u ublažavanju progresije osteoporoze, kao i za očuvanje vida. Naime, mušmule smanjuju rizik od katarakte i degeneracije žute mrlje.

 

Advertisements
Musmule,
Musmule,

Mušmula ima diuretičko svojstvo i pomaže izlučivanje soli mokraćne kiseline, što smanjuje rizik od gihta i kamena u bubregu.

Musmule,
Musmule,

Dok ne sazri, od zelenih mušmula, priprema se čaj kojim se ispiraju usta u slučaju pojave otvorenih ranica (afti). Sjemenke mušmule, također, su djelotvorne. Sluz koja se oslobađa iz njih kada su natopljene vodom koristi se za pripremu obloga, koje su vrlo djelotvorne u saniranju manjih povreda na koži.

izvor: novosti

Povezano:  STAVITE OVO ULJE NA ZGLOB KOLJENA - Dr Nestorović otkrio: Spas za bolna i zapaljena područja, evo kako se koristi
Previous articleRecept za kojim je poludio svijet: Od stomaka će ostati samo pločice
Next articleMJEŠAVINA SOLI I MASLINOVOG ULJA: Nakon ovog tretmana nećete osjetiti bol narednih 5 godina…