Menu Close

ZABORAVNI STE I BLEDI? Proverite, ako uz to imate i OVE SIMPTOME izvesno je da vam NEDOSTAJE VITAMIN B12

Simptoma koji ukazuju na to da vitamin B12 nije prisutan u vašem organizmu u dovoljnim količinama su zaista brojni, što govori samo o jednom, a to je da je ovo vitamin koji je veoma važan za organizam i samo zdravlje.

Početni simptomi

Na samom početku, kada organizam ukazuje na deficit vitamina B12, simptomi su blagi, neredovni, pa je teško i uočiti ih kao ukazatelj na to. Najpre počinje da se javlja malksalost, koja se uglavnom povezuje sa nekim radom, vremenskim uslovima, ali onda dolazi do nemoći i malaksalosti u momentima kada ste potpuno odmorni, naspavani, što već izaziva kod mnogih zabrinutost.

Tu je i zaboravnost, koja je sve češća, budući da vitamin B12 predstavlja „hranu za mozak“, pa je posebno važan u poznijim godinama kada se gube koncentracija i sposobnost dugoročnijeg pamćenja.

Osim ova dva, česta dva simptoma, koja se ujedno vezuju i za određene bolesti koje nastaju usled deficita ovog vitamina iz B grupe, jesu bledilo u licu, kao i gubitak apetita. Vitamin B12 može da bude uzročnik, tj. njegov nedostatak može da bude uzročnik nastanka anemije, koja kasnije zahteva veliku pažnju i brigu koja je povezana sa dodacima u ishrani, načinom ishrane, funkcionisanja i slično.

Dodatni simptomi usled deficita vitamina B12

Osim pomenutih simptoma, mogu se javiti i drugi. Najpre se javlja trnjenje u rukama i nogama, poput određenih bockanja koja izazivaju nervozu i nelagodu kada se pojave. Snaga organizma opada, pa su pojačane nemoć u zglobovima i mišićima, što je često praćeno i tupim bolom.

Vitamin B12, kada ga nema dovoljno u organizmu, može da izazove i ubrzan rad srca, povišen krvni pritisak, zbog čega se često kod kardiovaskularnih bolesnika nalazi u sklopu svakodnevne terapije.

Jedan od najznačajnijih uticaja na zdravlje vitamin B12 ostvaruje na nervni sistem, pa kada dođe do njegovog nedostatka javljaju se neraspoloženost, anksiozna i depresivna raspoloženja.

Kako nadoknaditi vitamin b12?

Svi ovi simptomi pokazuju da je vitamin B12 veoma važan ne samo za normalno funkcionisanje organizma, već za psiho-fizičko zdravlje svakog pojedinca, zbog čega bi posebno trebalo voditi računa o njegovom stanju i količini u kojoj je zastupljen u organizmu. Kako ga telo prirodno izbacuje, njegovo korišćenje ne mora da prati striktna preporuka lekara, iako jeste poželjno uvek otići na određene konsultacije sa stručnim licem.

Najvažnije je, kako vitamin B12, tako i druge vitamine, organizmu obezbediti kroz ishranu, budući da se na taj način prirodno pune rezervoari ovim, ali i drugim hranljivim materijama. Hrana koja je bogata ovim vitaminom iz B grupe jesu mlečni proizvodi, jaja, meso, morski plodovi poput školjki, lososa, koji predstavljaju odličan izvor vitamina B12. Tu su i brojne žitarice, ali i povrće poput karfiola, te pivski kvasac, bademovo mleko, sojino, kao i kokosovo mleko.

Naravno, tu su i brojni dodaci ishrani na bazi ovog vitamina koji pomažu u njegovom obezbeđivanju organizmu.