Home Zdravlje ZAŠTO JE GRAŠAK TOLIKO ZDRAV: Drastično smanjuje rizik od srčanih oboljenja, poboljšava...

ZAŠTO JE GRAŠAK TOLIKO ZDRAV: Drastično smanjuje rizik od srčanih oboljenja, poboljšava vid a tek što OVO reguliše!

328
Advertisements

Treba što češće da ga unosimo u ishranu.

Kada je povrće u pitanju, ovo važi za možda čak i najzdravije jer je prepun cinka i antioksidanata, zbog čega ima brojne ogromne benefite za organizam. Svjež grašak je prepun vlakana.

Advertisements

Porcija od pola šolje (ili 170 grama) zelenog graška sadrži 62 kalorije, od kojih 70% potiče od ugljenih hidrata i nudi mnoštvo vitamina i minerala, piše “Healthline”.  Iako možda niste ovo jelo niste voljeli u detinjstvu, ipak danas može da se sprema na raznorazne načine. Porcija od pola šolje zelenog graška donosi četiri grama vlakana, što pomaže da ispunimo 26 preporučenih grama na dnevnom nivou.

– Uglavnom nerastvorljiva vlakna u grašku pomažu u sitosti, regulaciji apetita i poboljšanju varenja”, kaže Šapiro, stručnjak za ishranu – kaže Šapiro.

Veoma je dobar za srce, a kada je ishrana bogata vlaknima, može da pozitivno utiče i na smanjenje rizika od razvoja bolesti.

Odličnan je snižavanju krvnog pritiska jer je prepun kalijuma, a magnezijum je odgovoran za transport kalcijuma i kalijuma do srca.

Grašak u osnovi ima sve što je potrebno za podršku vašem imunološkom sistemu, uključujući 13% preporučene dnevne količine vitamina C, zdravu dozu vitamina E, cinka i antioksidanata.

Stručnjaci tvrde da je jedna porcija zelenog graška sadrži 24% preporučene dnevne količine vitamina A, koji je najpoznatiji vitamin kada je u pitanju kvalitet vida.

Povezano:  KAKO NAPRAVITI RUŽMARIN U ALKOHOLU: Lijek je za proširene vene i bolove u zglobovima…
Previous articlePOD HITNO PRESTANITE JESTI OVE NAMIRNICE AKO ŽELITE DUGO I ZDRAVO ŽIVJETI! Ove namirnice su podmukli OTROV!
Next articleIzmislio najisplativije grijanje! Selo mu se smijalo, sad šute i gutaju: “Došlo je mojih 5 minuta”