Home Zdravlje ZNATE LI ŠTA JE SINDROM KARPALNOG TUNELA? Evo šta se dešava s...

ZNATE LI ŠTA JE SINDROM KARPALNOG TUNELA? Evo šta se dešava s vama AKO VAM UPORNO TRNU STOPALA

1287
Advertisements

Utrnulost i oštar bol mogu da budu posljedica neurome ili iritiranog nerva

Osjećaj utrnulosti i ukočenosti može da bude posljedica uklještenja nekog nerva ili mišića kojima se prenosi impuls i osjećaj.

Pritisak na njih, iritacija ili oštećenje može da stvori neprijatan osjećaj u vašim udovima. Ovo su samo neki od najčešćih razloga ovakvih senzacija ili njihovog odsustva:

Previše ste stegli vaše pertle

Advertisements

Svakodnevno stezanje vaših pertli može da vrši pritisak na nerve koji mogu da šalju onda osećaj trnjenja i probadanja. Nosite cipele koje su dovoljno široke da su vam udobne, a nakon par dana imaćete ponovo osećaj u stopalima.

Imate čukljeve

Ta mala izraslina na vašoj kosti nije lijepa a može da pravi i mnoge probleme. Vremenom, što više vaše stopalo pritiska ovu izraslinu to ćete više imati neprijatne senzacije. Promenom cipela i kupovinom onih koje su ortopedske, kao i neka druga medicinska pomagala mogu da budu od velike koristi. Ukoliko vam ni to ne pomogne, obratite se lekaru koji će vas dalje uputiti ortopedu.

Imate diskus herniju

Dizači tegova i sportisti koji primećuju da imaju utrnula stopala verovatno imaju diskus herniju koja se dešava kada se kičmeni pršljenovi taru jedan o drugi i tako duž čitavog kičmenog stuba iritiraju nerve. Išijatični nerv se prostire od donjeg dela leđa sve do prstiju na nogama, a oštećenje može da dovede do pojave bola i slabosti u stopalima, zglobovima i nogama.

Dugotrajna iritacija nerva

Utrnulost i oštar bol mogu da budu posledica neurome ili iritiranog nerva. Javlja se osjećaj bola pri hodanju koji nikako da prođe, a nastaje kao posljedica dugotrajnog trčanja ili bavljenja nekim sportom. Za vježbanje i trčanje birajte posebnu obuću koja je napravljena baš u te svrhe.

Povezano:  ZNATE LI ŠTA ZNAČE BROJKE NA KREMAMA ZA SUNČANJE? Svi misle da je SPF 50 najjači, dermatolog otkriva istinu

Oštećenje nerava

Neuropatija je hronično stanje nerava uzrokovano nekim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes ili alkoholizam. Najbolje se leči kada se otkrije uzrok koji se nalazi u srži ovog problema, ali biće neophodno da posetite neurologa koji će vam prepisati lek protiv bolova.

Imate sindrom karpalnog tunela

Kada se nerv nađe u ovom tunelu onda je pritisnut i javlja se oštar bol sa trnjenjem i žmarcima. Javlja se retko, a uzrokuje ga neudobna obuća, povreda i oticanje donjeg dela tela. Ukoliko sumnjate da imate ovaj sindrom, obavezno se javite lekaru koji će vam propisati adekvatnu terapiju i preporučiti vam neka medicinska pomagala.

Novi.ba/Alo.rs

Previous articleOVO POVRĆE REGULIŠE PROBAVU I ČISTI CRIJEVA OD TOKSINA: Evo kako se priprema, treba vam samo 10 minuta
Next articleAKO ŽELITE DA PAPRIKE RAĐAJU KAO NA JUGU: Uz njih posadite i OVE BILJKE – urod će biti NIKAD VEĆI