Home Zdravlje ZUBI POSTAJU ŽUTI ZBOG OVE HRANE: Stomatolog otkrio spisak namirnica, a evo...

ZUBI POSTAJU ŽUTI ZBOG OVE HRANE: Stomatolog otkrio spisak namirnica, a evo šta treba da jedete za zdrav osmijeh!

344
Advertisements

Znate li koje namirnice štete vašim zubima kada je u pitanju boja?

Osim pravilne i redovne higijene, na zdravlje zuba utiče i hrana koju jedemo. Ipak, postoje neke namirnice koje vam mogu upropastiti osmijeh, a da niste ni svjesni.

Stomatolog Lorens Nevil otkriva spisak namirnica koje menjaju boju zuba.

“Dok površina zuba izgleda glatko, zubna gleđ je zapravo prekrivena mikroskopskim udubljenjima zbog čega postaju obojeni. Za te neravne dijelove hvata se hrana i piće i pojavljuju se mrlje. Određena hrana i pića s visokim sadržajem kiseline takođe mogu oštetiti gleđ povećavajući udubljenja kako bi mrlje dublje prodrle unutra”, rekao je on.

Advertisements

Malo broj ljudi zna da zeleni čaj spada u pića koja su najštetnija za boju zuba.

“Prema studijama, boja čaja takođe određuje koliko će potamnjeti vaši zubi. Iznenađujuće je da prekomjerna konzumacija zelenog čaja može uzrokovati sive mrlje. Crni čaj ima najmanji uticaj i daće zubima žutu nijansu”, rekao je stomatolog.

S druge strane, voćni sokovi ne mijenjaju boju, ali zato slabe zube.

“Nemojte prati zube odmah nakon ispijanja voćnog soka. To će pogoršati oštećenja koje su već oslabljena kiselinom sadržanom u soku”, istakao je stomatolog i dodao:

“Zamjenite crna vina i tamne alkohole, kao i gazirane sokove čašom bijelog vina. Ukoliko želite da vaši zubi budu bijeli, jedite jagode, jabuke, šargarepe, sir, celer”, otkrio je Lorens.

Povezano:  1 ZNAK NA DLANU GOVORI DA VAM FALI ŽELJEZA: Raširite šaku i obratite pažnju na ovo
Previous articleNE BACAJTE PETELJKE OD TREŠNJE: Evo kako da od njih napravite čaj KOJI LIJEČI UPALU BUBREGA I MOKRAĆNIH KANALA (FOTO)
Next articleLjekovita vodopija balansira šećer u krvi i pročišćuje jetru