Svakodnevno jedite ove namirnice za bolje zdravlje

0

Puno je namirnica koje su ukusne ali i jako zdrave, a ako ih uključite u svaki obrok, uživajte u raznim bojama i okusima koji su dobri za vas.

Donosimo popis od 50 namirnica koje su zdrave ali i jako ukusne! Zbog različitih procesa i dužine probavljanja određenih nutrijenata, stručnjaci preporučuju da neke namirnice ne konzumirate zajedno, a prema ayurvedi su ti savjeti još oblikovani ovisno o okusima određenih namirnica te kako se te namirnice ponašaju tijekom probavljanja.

Prema ayurvedi, termički obrađen med smatra se otrovnim. Dakle, ako odlučite čaj zasladiti medom učinite to kada je čaj topao, ne vreo. Čaj je svakako napitak broj jedan, a ako već konzumirate kavu ne biste ju trebali miksati s mlijekom, jer organizam jako teško probavlja kombinaciju tih dviju namirnica.

Jogurt, pak, ne valja kombinirati s kiselim voćem, vrućim napicima, dinjom, bananom ili lubenicom, ali jogurt ili sir mogu biti odlična kombinacija u salatama. Mahunarke također jedite odvojeno od raznih mliječnih proizvoda (sireva) i od voća, naravno. Voće općenito treba jesti kao zaseban obrok.

Ako konzumirate meso, prilozi koje najčešće kuhate i nisu idealan tandem s mesom. S njim najbolje pašu mahunarke- leća, slanutak, grah…

Također nikada zajedno ne kombinirajte rižu i kruh, krumpir i kruh, meso i kruh. Ovo je, nažalost, česta kombinacija namirnica u hrvatskoj prehrani, ali želudac to jako teško podnosi. Isto tako, zeleno povrće bez škroba i mliječni proizvodi samo su šteta za vaš organizam. Česta kombinacija špinata s mlijekom (koju volimo preliti preko pire kurmpira) loša je, jer sastojci špinata blokiraju apsorpciju kalcija iz mlijeka.

Nekompatibilne kombinacije je najbolje potpuno izbjeći. Kako bi umanjili njihovo djelovanje, možete u hranu dodati začine koji pospješuju rad probavne vatre (poput đumbira, papra, kumina, korijandera, kurkume, itd.). Isto tako, možete uzeti komadić đumbira s vrlo malo soli prije obroka kako biste stimulirali probavnu vatru.

JABUKE
Prepune su vlakana, vitamina C i antioksidanata. Odličan su izbor za međuobrok, ali mogu poslužiti i kao poslastica nakon jela.

AVOKADO
Avokado je voće prepuno masnoća, čak 77 posto kalorija iz njega upravo su masnoće, a radi se o mastima oleinske kiseline koje su zdrave. Pun je vlakana i vitamina C.

BANANE
Važan su izvor kalija koji je važan za kontrakciju mišića, pravilan rad živčanog sustava i dobro funkcioniranje srca. Sadrže malo natrija, a puno vitamina B6. Vrtoglavica, slabost i umor… Nadoknadite manjak željeza ovim namirnicama

BOROVNICE
One sadrže vlakna, vitamin C i K te mangan. Među svim popularnim voćem i povrćem, borovnice sadrže najviše antioksidanata.

NARANČE
Poznate su kao odličan izbor vitamina C, a uz to sadrže i vlakna te antioksidanse.

JAGODE
Jagode su bogate kalcijem, magnezijem i vitaminom C. Bogate su protuupalnim i protukancerogenim sastojcima jer sadrže mnogo antioksidansa, flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana.

OSTALO ZDRAVO VOĆE…
Ne preskačite niti trešnje, grožđe, grejp, kiwi, limun, mango, dinje, breskve, šljive i kruške.

JAJA
Jedno jaje sadrži 15 posto preporučene količine dnevnog unosa riboflavina i b2 vitamina. Jaje sadrži oko 212 mg dobrog kolesterola koji pomaže regulirati razinu onog lošeg.

Izvor: vijestivijesti.com