Kako vježbanje može pomoći u borbi protiv raka: Značaj vježbanja za prevenciju i liječenje raka

0

Rak je jedna od najčešćih i najopasnijih bolesti današnjice, a njegovo liječenje je često dugotrajno i zahtjevno. Međutim, postoje mnogi načini na koje se možemo boriti protiv raka, a jedan od najučinkovitijih je vježbanje. U ovom članku ćemo istražiti kako vježbanje može pomoći u borbi protiv raka i zašto je važno uključiti vježbanje u rutinu prevencije i liječenja raka.

Kako vježbanje utječe na rak

Vježbanje je ključno za održavanje zdravog tijela i uma. Ono ne samo da pomaže u održavanju zdravog tjelesne težine i snage, već također može smanjiti rizik od raznih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, dijabetes i depresiju. Međutim, nedavna istraživanja također pokazuju da vježbanje može imati značajan utjecaj na prevenciju i liječenje raka.

Vježbanje i prevencija raka

Nekoliko studija je pokazalo da vježbanje može smanjiti rizik od različitih vrsta raka, uključujući rak dojke, debelog crijeva, jajnika i pluća. Istraživanja također pokazuju da redovita tjelesna aktivnost može pomoći u održavanju zdravog imunološkog sustava, smanjujući upalu u tijelu i pomažući u borbi protiv staničnih promjena koje mogu dovesti do raka.

Vježbanje i liječenje raka

Za one koji su već dijagnosticirani s rakom, vježbanje može biti korisno u ublažavanju nuspojava kemoterapije i radioterapije, poput umora, mučnine i gubitka tjelesne mase. Vježbanje također može pomoći u održavanju kvalitete života, poboljšavajući raspoloženje i samopoštovanje, kao i smanjujući stres i tjeskobu.

Koliko vježbanja je potrebno?

Preporučuje se da odrasli vježbaju najmanje 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno ili 75 minuta visoko intenzivne tjelesne aktivnosti tjedno. To bi se moglo sastojati od hodanja, trčanja, vožnje bicikla, plivanja ili drugih aktivnosti koje povećavaju otkucaje srca. Međutim, čak i manje aktivnosti poput hodanja ili laganog trčanja mogu biti

Iako je vježbanje važno za održavanje općeg zdravlja, postoje specifične vježbe koje mogu imati najveći utjecaj na borbu protiv raka. Primjerice, vježbe koje povećavaju srčani ritam mogu pomoći u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, smanjenju rizika od raznih bolesti i podržavanju zdravih krvnih žila.

Međutim, za prevenciju raka, vježbe koje se bave jačanjem mišića i kostiju mogu biti najkorisnije. Ove vježbe mogu pomoći u smanjenju rizika od osteoporoze, kao i povećanju mišićne mase i snage. Vježbe koje se bave fleksibilnošću i ravnotežom također su korisne jer mogu pomoći u sprječavanju ozljeda i padova, posebno kod starijih osoba.

Za one koji su već dijagnosticirani s rakom, individualizirani program vježbanja može biti najkorisniji. To može uključivati ​​različite vrste vježbi, uključujući aerobne vježbe, trening snage i vježbe koje poboljšavaju fleksibilnost i ravnotežu.

Uz to, važno je uzeti u obzir opće zdravstveno stanje pojedinca i uzeti u obzir nuspojave tretmana. Stoga bi program vježbanja trebao biti individualno prilagođen, uz savjetovanje s liječnikom ili terapeutom.

Ključni učinci vježbanja na borbu protiv raka uključuju:

  • Smanjenje upale u tijelu – Upala može igrati ključnu ulogu u razvoju raka, a vježbanje može pomoći u smanjenju razine upale u tijelu.
  • Poboljšanje imunološkog sustava – Vježbanje može pomoći u poboljšanju imunološkog sustava, što može pomoći tijelu da se bori protiv stanica raka.
  • Smanjenje stresa i tjeskobe – Vježbanje može pomoći u smanjenju razine stresa i tjeskobe, što može biti korisno za one koji prolaze kroz liječenje raka.

Izvor: vijestivijesti.com