Prevencija srčanih bolesti: Kako smanjiti rizik

0

Srčane bolesti su jedan od najčešćih uzroka smrti širom sveta. Međutim, mnoge od ovih bolesti mogu se sprečiti ako se preduzmu određene mere prevencije. U ovom članku, otkrivamo kako možete smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Pazite na ishranu
Zdrava ishrana može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti. Preporučuje se da jedete puno voća, povrća, integralnih žitarica, ribe i nemasnog mesa. Takođe biste trebali smanjiti unos soli i šećera, i izbegavati zasićene i trans masti. Pokušajte da izbegnete brzu hranu i procesuiranu hranu, jer su često puni šećera, soli i masti.

Vežbajte redovno
Vežbanje može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Preporučuje se da vežbate najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji. Ovo može uključivati hodanje, trčanje, plivanje, vožnju bicikla ili bilo koju drugu fizičku aktivnost koju uživate. Vežbanje će poboljšati vaš kardiovaskularni sistem i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Kontrolišite svoju težinu
Prekomerna težina može povećati rizik od srčanih bolesti. Ako imate višak kilograma, preporučuje se da izgubite na težini. Ovo se može postići kombinacijom zdrave ishrane i vežbanja. Međutim, pre nego što krenete na dijetu, obratite se svom lekaru ili nutricionisti kako biste pronašli dijetu koja vam najbolje odgovara.

Smanjite stres
Stres može uticati na vaše srce i povećati rizik od srčanih bolesti. Postoje različite tehnike koje vam mogu pomoći u smanjenju stresa, uključujući jogu, meditaciju, duboko disanje i opuštajuće vežbe. Pronađite neku aktivnost koja vam pomaže da se opustite i smanjite stres.

Redovno proveravajte svoj krvni pritisak i holesterol
Krvni pritisak i nivo holesterola mogu biti faktori rizika za srčane bolesti. Preporučuje se da redovno proveravate svoje nivoe krvnog pritiska i holesterola. Ako su vaše vrednosti visoke, vaš lekar može preporučiti promenu ishrane, vežbani/ili lekove za smanjenje krvnog pritiska i holesterola. Praćenje ovih vrednosti može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i otkrivanju problema pre nego što postanu ozbiljni.

Izbegavajte duvan
Pušenje je jedan od najvećih faktora rizika za srčane bolesti. Ako pušite, preporučuje se da prestanete. Ako ne pušite, izbegavajte pasivno pušenje. Pušenje može oštetiti vaše srce i krvne sudove, što povećava rizik od srčanih bolesti.

Redovno idite na preglede kod lekara
Redovni pregledi kod lekara mogu pomoći u otkrivanju srčanih bolesti ili faktora rizika pre nego što postanu ozbiljni. Preporučuje se da idete na godišnje preglede i razgovarate sa svojim lekarom o svojim navikama ishrane, vežbanju, pušenju i drugim faktorima rizika. U zaključku, srčane bolesti su ozbiljan problem, ali mnoge od njih mogu se sprečiti. Pazite na svoju ishranu, vežbajte redovno, kontrolišite svoju težinu, smanjite stres, redovno proveravajte svoje krvni pritisak i holesterol, izbegavajte duvan i redovno idite na preglede kod lekara. Ove jednostavne mere mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i održavanju vašeg srca zdravim i snažnim.

Neka vaš san bude kvalitetan
Dobar san je važan za zdravlje srca. Nedovoljno sna može dovesti do povećanja krvnog pritiska i povećanog rizika od srčanih bolesti. Pokušajte da spavate najmanje 7 sati noću i osigurajte da vaše spavaća soba bude prijatna, mirna i tamna. Ako imate problema sa spavanjem, razgovarajte sa svojim lekarom o strategijama za poboljšanje kvaliteta sna.

Smanjite unos šećera i zasićenih masti
Ishrana bogata šećerom i zasićenim mastima može povećati rizik od srčanih bolesti. Umesto toga, konzumirajte hranu bogatu voćem, povrćem, celim zrnima, zdravim mastima i proteinima niske masti. Ograničite unos procesuirane hrane, fast food-a i grickalica.

Neka vaša ishrana bude raznovrsna
Uravnotežena ishrana bogata različitim hranljivim materijama pomaže u održavanju zdravlja srca i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Uzimajte različite vrste voća i povrća, žitarice, mahunarke, orašaste plodove, ribu i meso sa niskim sadržajem masti. Ograničite unos natrijuma i unosite dovoljno vlakana.

Implementacija ovih navika u vaš životni stil može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i očuvanju zdravlja srca. Važno je da se ne fokusirate samo na jednu naviku, već da održavate balans i kombinujete različite strategije. Redovno proveravajte svoje zdravstveno stanje i razgovarajte sa svojim lekarom o bilo kakvim problemima ili pitanjima vezanim za srce i krvne sudove.

Izvor: vijestivijesti.com